Beeldmerk van Gelderland van Morgen

10 organisaties van start met Gelderland van Morgen

Organisaties die meedoen zijn Zorgcentrum ’t Slot, Rijnstate Ziekenhuis, Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Christelijke Hogeschool Ede, Zorginstelling De Zeeg, Zorgcentra de Betuwe, Radboud UMC, Zorginstelling Elver, Provincie Gelderland en Cateraar Hutten met drie locaties. Van de deelnemers gaan er drie aan de slag met meer plantaardige eiwitten, drie met voedselverspilling en drie met beide trajecten. Daarnaast doet Dirk van den Broek mee met de winkels in Apeldoorn en Harderwijk.

Organisaties krijgen ondersteuning

In het programma Gelderland van Morgen worden de organisaties begeleid door Greendish om het aandeel plantaardige eiwitten op de menukaart te vergroten en/of minder voedsel te verspillen. Arzien Wels, programmamanager Greendish: “Na een 0-meting krijgen zij een adviesgesprek en ondersteuning om gedurende drie maanden diverse aanpassingen in het assortiment of het menu door te voeren. Na afloop volgt er een impactmeting, zodat de organisatie goed inzicht krijgt in het resultaat van de inspanningen. We zijn heel blij dat we met de eerste tien organisaties van start gaan. Zodra zich weer tien organisaties hebben aangemeld, beginnen we met de volgende groep. We hopen dat er komende maanden minstens 70 organisaties in Gelderland meedoen, zodat we iedere twee weken met een nieuwe groep kunnen starten.”

Consument vraagt er vaker om

De organisaties die zich inmiddels hebben aangemeld, noemen diverse redenen om mee te doen. Zo geven sommige organisaties aan dat het project houvast en inzicht geeft met betrekking tot het soort voedsel dat ze serveren of verkopen en voor anderen is de voedselverspilling al langere tijd een doorn in het oog, waar ze graag iets aan willen veranderen. Ook geven zij aan dat zij het belangrijk vinden om met de tijd mee te gaan, dat de gasten en klanten er steeds meer om vragen en dat zij met het programma Gelderland van Morgen de duurzame ambities van de organisatie kunnen realiseren.

10 miljoen borden ‘vergroenen’

Het programma heeft de ambitie om meer dan 10 miljoen ‘borden te vergroenen’ binnen- en buitenshuis en 15 tot 25% minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40%. Met de supermarkten worden aparte afspraken op maat gemaakt. Naast een duurzamer aanbod gaat het in de supermarkten ook om de positionering van producten, gericht op het helpen en verleiden van consumenten en ze daarmee een duwtje in de rug te geven bij het maken van duurzame keuzes. 

Het programma is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en Stichting Goeie Grutten en wordt uitgevoerd door Greendish en partners als Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Questionmark en GroentenFruit Huis.