Agrifoodmonitor Ede Wageningen 2019

In 2019 zien we een grote groei in Regio Foodvalley. Groei van bedrijven, groei van de export en groei van werkgelegenheid. Zo groeide de export in Regio Foodvalley van 2016 t/m 2019 met 22% van 4,6 naar 5,5 miljard. Regio Foodvalley exporteerde voor 2,2 miljard euro aan agrifoodgoederen. En de werkgelegenheid in de regio steeg tussen 2012 en 2019 met 9 procent. Dit blijkt uit de Agrifoodmonitor Ede-Wageningen 2019.

In de jaarlijkse monitor staan feiten en cijfers die een beeld geven van de ontwikkelingen in agrifood in het gebied Ede-Wageningen in het jaar 2019. Dit was het jaar vóórdat de wereldwijde pandemie van Covid-19 uitbrak. De negatieve gevolgen van de lockdown voor het bedrijfsleven door de gehele productieketen (onderzoek, productie, toelevering, handel) en de daarbij behorende werkgelegenheid zijn niet in deze statistieken zichtbaar.

Groei

Tussen 2012 en 2019 nam het aantal agrifoodbanen in Wageningen toe met 30%. Deze toename was grotendeels te danken aan een toename van onderzoek & ontwikkeling; die nam in deze periode toe met 37%. De Agrifood activiteiten in Wageningen en Ede zijn complementair, met in Wageningen een sterke onderzoeks- en ontwikkelingscomponent en in Ede een sterke handelscomponent. Wageningen had in 2019 in totaal 3.820 banen in de topsector Agrifood, waarvan 39% in ontwikkeling & onderzoek, 48% in de handel, 7% in de industrie en 6% in de primaire landbouw. Ede had in 2019 in totaal 8.180 banen in de topsector Agrifood, waarvan 64% in de handel, 20% in de primaire landbouw, 15% in de industrie en 1% in ontwikkeling & onderzoek. In de regio Foodvalley groeide het aantal agrifoodbanen tussen 2012 tot 2019 met 22%.

Snelle groeiers

Opvallend in de Agrifoodmonitor is het aantal snelle groeiers. Een snelle groeier is een bedrijf waarvan het aantal banen in drie jaar tijd meer dan 60% is toegenomen. Het aantal snelle groeiers geeft een beeld van succesvolle innovaties en de kracht van een regionale economie. In Ede, Wageningen en de Regio Foodvalley was in 2019 4 tot 5% het totale aantal bedrijven een snelle groeier. In de agrifoodsector was het percentage snelle groeiers bijna dubbel zo hoog: 8 tot 10%.
Ede telde in 2019 1.280 bedrijven in de topsector Agrifood, hiervan was 10,1% (130) snelle groeier. Onder de 310 agrifoodbedrijven in Wageningen waren 20 snelle groeiers (7,7%). Regio Foodvalley telde 3.630 agrifoodbedrijven, 8,5% (310) hiervan was snelle groeier.

Blijvende werkgelegenheid en betere voedingsproducten

Maud Hulshof, wethouder Economie gemeente Wageningen: “ Wageningen University & Research speelt wereldwijd een grote rol in het wetenschappelijk onderzoek naar voedsel. Samen met gemeente Ede en provincie Gelderland werken we nauw samen met kennisinstellingen en bedrijven aan blijvende werkgelegenheid en betere voedingsproducten. De Wageningen Campus, het Business & Science Park Wageningen en het World Food Center in Ede spelen daarbij  een belangrijke rol. Rondom de universiteit vestigen zich veel nieuwe bedrijven, vooral in onderzoek en ontwikkeling, terwijl op het Business & Sciencepark veel onderzoek en bijbehorende dienstverlening plaatsvindt. Het World Food Center in Ede wordt straks naast een educatieve experience ook een plaats voor toegepast onderzoek en bedrijvigheid. Zo ontstaat een Agrofood kennishart van de Regio FoodValley met mondiale uitstraling.”

Betere levenskwaliteit

“Voedsel betekent veel meer voor onze samenleving dan alleen maar economische groei”, vervolgt Leon Meijer, wethouder Food gemeente Ede. “Kijk bijvoorbeeld naar het aspect gezondheid, meer weten over voedsel kan iets betekenen voor de levenskwaliteit van onze inwoners. De grote uitdaging wereldwijd, en ook in deze regio, is de overgang naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Dit staat ook centraal in de Regio Deal Foodvalley die in 2019 is afgesloten tussen het Rijk en partners in de Regio Foodvalley. We benaderen voedsel als één systeem, waar economie, gezondheid en duurzaamheid bij elkaar komen. Een sterke economie gebaseerd op landbouw en voedsel, kán niet zonder gezonde inwoners en een gezond klimaat. En een sterke maatschappij waar innovatie plaatsvindt bereik je alleen met een gezonde economie. Het is deze integrale aanpak die resultaten oplevert.”