Barneveld bij vijftien beste economische toplocaties van Nederland

De gemeente Barneveld behoort tot de vijftien beste economische locaties van Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Economische Toplocaties 2020’ van Bureau Louter. Barneveld en Heerenveen waren – van alle top-15-gemeenten – de sterkste stijgers. Bureau Louter stelt ieder jaar een ranglijst op van economische prestaties van gemeenten en regio’s. Gemeenten zijn voor dit onderzoek onderverdeeld naar vier typen; de gemeente Barneveld behoort tot de categorie ‘regionale kernen’.

Score

In de top-50 scoren 36 gemeenten een hoger rapportcijfer dan in 1996; een zeer sterke groei kenden regionale kernen als Barneveld, Heerenveen, Uden en Waalwijk.
In de Randstad (vooral in de Noordvleugel) en in aangrenzende delen van Gelderland (waaronder het gebied Regio Amersfoort-Barneveld, dus) is sprake van een bovengemiddelde score.

Gunstige ligging

Bij de totale bedrijvigheid staan in de top-15 vooral twee typen regionale kernen.
• Ten eerste kernen binnen korte afstand van de meest verstedelijkte delen van de Randstad, met een gunstige ligging in het snelwegennet (Gorinchem, Tiel langs de A15, Barneveld langs de A1, Woerden en Ede langs de A12).
• Ten tweede kernen binnen de nationale periferie met een regionaal 'achterland'. Gestegen zijn Barneveld, Goes, Waalwijk, Lelystad, Heerenveen en Uden.
Het onderzoek naar de beste economische toplocaties kijkt ook naar informatiegeoriënteerde activiteiten. In de top-15 van dát onderzoek staan de regionale kernen Barneveld, Ede en Veenendaal. De gemeenten Barneveld en Heerenveen verbeterden hun positie het sterkst.

Verheugd

Wethouder Economische Zaken Didi Dorrestijn-Taal is “erg blij” met de uitkomsten van het door Bureau Louter uitgevoerd onderzoek. “We zijn een dynamische gemeente en liggen op een heel strategische plek in Nederland. We zijn actief in twee topregio’s: Regio Foodvalley en Regio Amersfoort. Met name ons midden- en kleinbedrijf heeft veel bijgedragen aan de sterke positie van Barneveld. Ik complimenteer daarom in het bijzonder ‘ondernemend Barneveld’ met deze prachtige notering. Het zijn immers onze ondernemers die zorgen voor de bedrijvigheid, voor het ondernemerschap en voor innovatieve oplossingen. Wij trekken graag samen met het bedrijfsleven op om het vestigingsklimaat ook de komende jaren te versterken, bijvoorbeeld door het aanleggen van nieuwe bedrijventerreinen en het ondersteunen van innovatieve ontwikkelingen. Daarnaast zetten wij ons in om de bereikbaarheid van Barneveld – over de weg en via het spoor – te versterken, zoals door de aanpak van de aansluiting A1/A30, de gesprekken over de Corridor A1 én onze lobby voor een IC-station bij Barneveld-Noord en de regiosprinter tussen Barneveld-Noord en Apeldoorn.”
“Ik vind het juist in deze tijd – waarin veel ondernemers de gevolgen van de coronamaatregelen voelen – een opsteker. Laten we hopen dat snel betere tijden aanbreken.”

Naar overzicht