Barneveld MKB-vriendelijkste gemeente van Gelderland

De gemeente Barneveld is – voor de derde keer op rij – uitgeroepen tot de ‘MKB-vriendelijkste gemeente van de provincie Gelderland’. Hans Bakker, manager van MKB Nederland-Midden, maakte dat vanmorgen bekend. Wethouder Didi Dorrestijn-Taal (Economische Zaken) is “heel blij” met deze blijvende toppositie: “Het onderstreept dat de inspanningen voor onze ondernemers door hen worden gewaardeerd. Het is een extra stimulans om onze manier van werken de komende jaren voort te zetten en samen met ondernemers te zoeken naar manieren om die band verder te versterken, te verbreden en te verdiepen.”

De gemeente Barneveld handhaaft hiermee de koppositie van de prijs voor de MKB-vriendelijkste gemeente in Gelderland. Apeldoorn en Ede staan op respectievelijk de tweede en de derde plek.

Onverminderd goed

Barneveld doet het volgens de lokale ondernemers dus onverminderd goed, concludeert MKB Nederland. Want ook in de voorgaande verkiezingen in 2013 en 2015 stond Barneveld bovenaan in Gelderland. “Een knappe prestatie”, zegt Hans Bakker. Barneveld heeft over het geheel genomen gemiddeld het meest constante en MKB-vriendelijkste beleid. De digitale en telefonische bereikbaarheid springen eruit als positieve punten van dienstverlening. Ook de deskundigheid en snelheid van betalen zijn dik in orde in Barneveld. Volgens het onderzoek geeft maar een derde van de ondervraagden aan dat de gemeente voldoende doet om de regeldruk te verminderen. MKB-Nederland roept gemeenten daarom op een lokale MKB-Toets in te voeren. “Dit verbaast ons wel een beetje, want wij riepen ondernemers enkele jaren geleden al op in hun ogen overbodige regelgeving door te geven, zodat wij een top drie zouden kunnen samenstellen van regelgeving die mogelijk kon worden afgeschaft. We kregen toen twee reacties binnen”, aldus wethouder Didi Dorrestijn-Taal.

Actief

De gemeente Barneveld blijft zich de komende jaren inzetten om ondernemers zo goed mogelijk te faciliteren. Met de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen, maar ook met ‘raad en daad’ via het Ondernemersloket Barneveld. “Dat gaan we nóg beter onder de aandacht brengen én we investeren de komende tijd in informatieve netwerkbijeenkomsten waarop we elkaar – gemeente en ondernemers – informeren over een actueel thema en elkaar ontmoeten.”

Landelijke bekendmaking

Op 26 maart 2019 maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen.
De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland en is uitgevoerd door bureau LexNova. De tweejaarlijkse prijs, die dit jaar voor de vijfde keer landelijk wordt uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter MKB-beleid. Het is het grootste Nederlandse onderzoek naar het lokale ondernemersklimaat waarin ondernemers zich onder meer uitspreken over het beleid in de gemeente, de communicatie vanuit de gemeente en de hoogte van de lokale lasten. In totaal hebben zo'n 20.000 ondernemers meegewerkt, waarvan 2.775 in Gelderland.

Naar overzicht