Barneveld Tomorrow houdt talentvolle starters in de regio

In de Regio Foodvalley barst het van de jonge hoogopgeleide talenten, maar die verdwijnen nog te vaak naar andere hotspots in Nederland. Veel jongeren uit bijvoorbeeld Barneveld en regio gaan studeren in de Randstad, Twente of Eindhoven en komen dan niet meer terug. Ze blijven daar hangen bij bedrijven of starten er eigen onderneminkjes. Dit komt vooral door onbekendheid met de interessante projecten en faciliteiten hier in de buurt. Om daar een antwoord op bieden is vorig jaar Barneveld Tomorrow van start gegaan. Het is nu dé spil tussen talenten/studenten en het bedrijfsleven in de regio, zo schetst Heleen Kleijer.

Barneveld Tomorrow is een initiatief van een aantal ondernemers uit Barneveld. Heleen Kleijer trekt de kar samen met Joop van Veelen en daarnaast is ook Wicha Benus betrokken. De organisatie heeft een fysieke plek voor tien tot twintig startups in een kantoor boven de Rabobank in Barneveld, een van de ondersteuners van het initiatief. Maar nog belangrijker is dat Barneveld Tomorrow een netwerk biedt, “waardoor de lijntjes tussen studenten, starters en ondernemers in de regio veel korter worden”, aldus Kleijer.

"De grootste reden waarom hoogopgeleiden uit de regio verdwijnen, is dat ze geen goed beeld hebben van wat hier allemaal te doen is."

Zichtbaar

“De grootste reden waarom hoogopgeleiden uit de regio verdwijnen, is dat ze geen goed beeld hebben van wat hier allemaal te doen is. Kijk maar eens naar de filmpjes op onze site. De interviews met jongeren illustreren dat goed. Het heeft er misschien mee te maken dat veel bedrijven nog te bescheiden zijn en zichzelf te weinig laten zien. Onze focus is om de mogelijkheden voor jongeren beter zichtbaar te maken.” Een van de middelen daarvoor is het organiseren van evenementen. Voordat de coronacrisis het voorlopig onmogelijk maakte, organiseerde Barneveld Tomorrow bijvoorbeeld College Cafés waar ondernemers, starters en studenten bij elkaar komen om te praten over een thema of onderwerp, zo vertelt Heleen Kleijer. En voor de loop van het jaar of volgend jaar zit een groot Barnevelds Career evenement in de pijplijn.

Coach

Barneveld Tomorrow kan starters helpen bij het regelen van praktische zaken, zoals bijvoorbeeld inschrijving bij de Kamer van Koophandel, financiële administratie, pay-services of het aanvragen van subsidies bij gemeente of provincie. “Maar de kern van wat we doen zit in het coachen”, zegt Kleijer. “We ‘koppelen’ een student of starter aan een ondernemer. Die kan hem of haar dan bijstaan in een soort meester-gezel-achtige relatie. Dan kan het gaan om begeleiding bij stage tijdens de studie, bij de startup van een bedrijf, maar ook de scale-up van een succesvol initiatief. Daarnaast hebben we een database met ondernemers die willen investeren in succesvolle startups/scale-ups, dus als er een investering nodig is om te kunnen starten, kan Barneveld Tomorrow ook daarin bemiddelen.”

Blauwdruk voor andere gemeenten

In haar rol als praktische hulp, incubator, coach en netwerkplatform zoekt Barneveld Tomorrow uitdrukkelijk de samenwerking binnen Regio Foodvalley, legt Heleen Kleijer uit. Bijvoorbeeld met ‘accelerator’ Startlife in Wageningen die zich specifiek richt op agrifood (tech) startups.

Maar eerst wil Barneveld Tomorrow de werkwijze binnen de eigen regio goed hebben staan. Heleen Kleijer: “Als dat eenmaal goed draait, dan hebben we een mooie blauwdruk die we ook kunnen uitrollen binnen de andere gemeenten van Regio Foodvalley en/of verder.”

Download Groei #5

Dit artikel is onderdeel van ons magazine Groei. Benieuwd naar alle artikelen? Download het magazine gratis.

Download Groei #5 (pdf, 17,42 MB)
Naar overzicht