Boeren, burgers en bakkers in één coöperatie

Op het Westbergveld op de Wageningse Berg startte op 24 november de eerste burgerboerderij De Bekoring, een samenwerkingsverband van burgers, boeren en bakkers. De initiatiefnemers willen inwoners via voedsel verbinden met boeren uit de streek en met hen samenwerken aan een gezond voedselsysteem.

Streekbewoners kunnen het geproduceerde brood vanaf januari 2019 bestellen en/of een proefabonnement nemen. Ook wordt gezocht naar streekgenoten die kunnen én willen participeren in de burgerboederij. Marcel van Silfhout en Jaap Meijer van Burgers & Boeren for Food (BB4Food) verbinden het streekgranenproject van Coöperatie Burgerboerderijen en de Stichting Heideboerderij Nederland aan andere organisaties, gemeenten en de Provincie Gelderland.

Korte ketens

Het doel van de burgerboerderijen is het versterken van korte keten initiatieven om zo een regionale markt van streekproducten op te bouwen. Te beginnen met brood.

Van Silfhout teelt een historische graansoort met zijn agro-ecologische project 'De Bekoring' op het Westbergveld en de oude cultuurlandschappelijke akkers op Landgoed Quadenoord. Daarbij zijn ook tien oude, inheemse akkeronkruiden ingezaaid.

Kijk voor meer informatie op www.burgerboerderijen.nl

Naar overzicht