Martine en Ronald van der Schans kozen uiteindelijk toch voor een boerenbestaan.

‘Coachingstraject heeft ons geholpen de knoop door te hakken’

Martine en Ronald Hols uit Ederveen stonden voor de keuze: wel of niet de boerderij van Martines ouders Henk en Dikkie van den Brandhof voortzetten. Het lag niet direct voor de hand. Martine was juf op een basisschool en Ronald personeelsplanner voor keurmeesters van slachterijen. Het coachingstraject ‘Zicht op de Toekomst’ van Regio Foodvalley gaf helderheid.

‘Een maatschap met mijn ouders aangaan zou een carrièreswitch betekenen. We hadden twintig jaar gewerkt, kinderen gekregen, we woonden niet op de boerderij en mijn man komt niet van een boerenbedrijf’, vertelt Martine Hols. ‘Toch zijn we erover gaan nadenken. Het leek ons spannend en dat is het ook.’

Onafhankelijke coach

Ze maakten daarom graag gebruik van het coachingstraject ‘Zicht op de Toekomst’. ‘Met z’n vieren een plan maken is een hele klus. Dan is het fijn als een onafhankelijke coach je een spiegel voorhoudt: wat zijn jullie valkuilen, waar zijn jullie goed in? Alles met als doel om tot elkaar te komen en een toekomstplan te maken waar we ons allemaal goed bij voelen.’

Gewoonlijk maken potentiële opvolgers op jonge leeftijd de afweging om het bedrijf voort te zetten. Martine en Ronald zijn beiden 40-plus. ‘Dat maakt onze situatie wat bijzonder, maar voor ons past het. Onze levenservaring hielp bij het maken van keuzes. Het lijkt me moeilijk om zo’n grote beslissing te nemen als je net 20 bent.’

Toekomstplan

In 2018 verhuisden Martine en Ronald naar haar ouderlijk huis, een gemengd bedrijf met biologische leghennen, een gesloten varkenshouderij en jongvee. De melkkoeien hebben het bedrijf verlaten. ‘Dat was een van de uitkomsten van de ondernemersbegeleiding. Drie bedrijfstakken is best veel en voor melkveehouderij is veel grond nodig. Hier precies in de punt van de provincie kunnen we niet verder uitbreiden. Groot worden is ook niet ons doel, eerder zoeken we het in het kleinschalig houden van de bedrijfsvoering en specialisatie. Misschien kunnen we verder het biologische pad op. We blijven ook buiten de boerderij werken; ik als inval juf en mijn man parttime als personeelsplanner. Behalve voor aanvullende inkomsten vinden we ook afwisseling van werk en het ontmoeten van mensen belangrijk. Omdat mijn ouders nog veel op de boerderij zijn, kan dat voorlopig ook.’

Meer weten?

Heeft u interesse in ondernemers-begeleiding voor agrariërs ‘Zicht op de Toekomst’, kijk dan op landbouwnetwerkregiofoodvalley.nl of neem contact op met het Agroloket van Regio Foodvalley via 088 888 6633 of agroloket@landbouwnetwerkregiofoodvalley.nl. Het eerste keukentafelgesprek is gratis en vrijblijvend.

Dit artikel komt uit de Buitenronde Ede (pdf, 0.95 MB), een uitgave over het buitengebied van de gemeente Ede, juli 2021
Tekst: Ria Dubbeldam, GAW ontwerp+communicatie
Foto: Hans Dijkstra, GAW ontwerp+communicatie

Naar overzicht