Experttafels

Matchmaking en snel samen oplossingen zoeken

Niet lang en abstract vergaderen, maar bij elkaar komen om te kijken hoe je snel samen stappen kan maken. Dat is de gedachte achter de experttafels voor ondernemers. Die worden vanaf de zomer georganiseerd en financieel mogelijk gemaakt door Regio Foodvalley, Provincie Gelderland en RCT Gelderland. Begin november was er een succesvolle experttafel over voedselverspilling in De Eekhoeve in Veenendaal. Ongeveer vijftien ondernemers namen deel aan de gesprekken en een duurzaam buffet van ‘verspild voedsel’.

Vanuit Wageningen Food & Biobased Research gaven Theo Verkleij en Sanne Stroosnijder een paar praktijkvoorbeelden, zoals het ‘Verspilling is verrukkelijk-schap’ in de Jumbo en de voucherregeling ‘Samen tegen voedselverspilling’. Als business developer vormt Stroosnijder de schakel tussen bedrijven en experts. “Verspilling is best een hot item”, zo zegt ze. “Het was opvallend dat alle aanwezige ondernemers er al op hun eigen manier mee bezig zijn. Maar veel ondernemers zijn ook nog zoekende naar hoe je de eerste stappen neemt.”

Wat Stroosnijder vooral wil laten zien is dat je reststromen heel goed kunt ‘vermarkten’. “Verspilling tegengaan is niet alleen goed voor de planeet, maar ook een hele goede business-case.” Daar is ook Pieter Vink van Coöperatie Boerenhart van overtuigd. Hij werkt bijvoorbeeld samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei aan een pilot om etensresten te verwerken. Vink: “We zijn begonnen met overgebleven brood te gaan voeren aan vee in de vallei. Dat is het makkelijkst qua regelgeving. Van daaruit bekijken we stapje voor stapje hoe we kunnen uitbreiden.”

Praktische voorbeelden

Om aan deze experttafel mee te doen, werden Stroosnijder en Vink allebei benaderd door Sina Salim, innovatiemakelaar van RCT Gelderland. “Voor de sessie over foodwaste zocht ik ondernemers uit het hele spectrum, van lokale producenten tot horeca”, vertelt Salim. “Om praktische voorbeelden te tonen en samen te zoeken naar snelle oplossingen.” Gewoon doen, dat is precies wat aanslaat bij de ondernemers in de regio. “Ik ben niet van de theorie, maar van het uitproberen”, zegt Pieter Vink. “Binnen Wageningen University & Research doen we fundamenteel en toegepast onderzoek, maar we bieden bedrijven ook praktische hulp bij het zoeken naar informatie of financiële middelen”, zegt Sanne Stroosnijder. “Daarvoor moet je elkaar vinden en een match kunnen maken. Zo’n experttafel biedt daar een mooi middel toe.” 

Als de markt er om vraagt

De experttafels worden niet op regelmatige basis georganiseerd, soms zullen het er meerdere per maand zijn, soms een keer niet. Daar zit geen enkele vorm van beleid achter, legt Sina Salim uit. “We organiseren iets als de markt er om vraagt.” De thema’s gaan niet alleen over food, maar ook over bijvoorbeeld ict, milieu of water. De volgende experttafels zullen gaan over onderwerpen die door ondernemers zijn voorgedragen zoals 3D-printing en robotisering. Of beter gezegd: ‘cobotisering’, het samenwerken tussen mens en machine, iets dat bijvoorbeeld speelt in de verpakkingsindustrie en retail. Salim gaat veel bij bedrijven langs en hoort dan wat voor onderwerpen er leven of innovatievragen er zijn. Desgevraagd heeft Pieter Vink ook nog wel een item voor een experttafel: “Ik zou weleens willen kijken hoe we logistiek kunnen verduurzamen in de regio”, zegt hij. “Elektrische voertuigen kunnen bijvoorbeeld nog geen grote volumes vervoeren. Of dat is heel duur. Misschien kunnen we dat samen oplossen?”     

Wie zelf een idee heeft, of bij een experttafel wil aanschuiven, kan contact opnemen met Sina Salim: sina@rctgelderland.nl.