Met de bakfiets van Regio Foodvalley nemen wij de deelnemers mee op smaakmissie. Zij proeven hapjes gemaakt met nieuwe eiwitten.

Food unplugged - met avontuurlijke eiwitten uit de regio

Een prachtig aangekleed terrein, beter weer dan voorspeld was, veel bijzonder eten en nog meer bijzondere verhalen en honderden mensen die elkaar eindelijk weer eens konden ontmoeten. Met deze ingrediënten moest Food Unplugged op donderdag 1 juli wel een succes worden.

Tijdens de opening werden we meegenomen door de generaties, te beginnen met de jongsten onder ons. De kinderen van IloveSpoony luidden de alarmbel: “Help ons om gezonder te eten”, was de boodschap. Want, spraken ze de voedingsindustrie aan, “Waarom mogen wij niet liegen, maar jullie wel? Want jullie liegen op verpakkingen over hoe gezond de inhoud is.” Leerlingen van de Librijle namen ons mee in hun visie op het Menu van de Toekomst. Het wordt belangrijk om écht te weten welk eten je serveert en daar met passie over te kunnen vertellen. Maar ook om dieren een goed leven te geven voor je het vlees verwerkt: want dat proef je. Daar sloten de mannen van Remeker zich helemaal bij aan: de eigenheid van de smaak van hun kaas is de eigenheid van het stukje natuur waar hun koeien leven. Volkert Engelsman gaf ons ten slotte nog de boodschap mee: “Het menu van de toekomst is eigenlijk het menu van vandaag.” Er gebeuren nu al ontzettend veel goede dingen, en juist die moeten we versnellen.

Avontuurlijke eiwitten

Wicha Benus, kennismakelaar eiwittransitie nam bezoekers namens Regio Foodvalley mee in een aantal van de mooie dingen die nu in onze regio al gebeuren. Ons verhaal stond in het thema van nieuwe eiwitten. In een transitie naar een duurzaam voedselsysteem zijn deze nieuwe eiwitten kansrijke hoofdrolspelers: ze vragen om weinig ruimte, kunnen lokaal geproduceerd worden en zitten bomvol goede voedingsstoffen. Algen, lupinebonen en insecten. Maar hoe komen deze terug in ons menu? 

Executive-chef Mick Denneman van Het Smaakpark ontwikkelde speciaal voor deze dag drie bijzondere hapjes met lokaal geproduceerde eiwitten. 

Tijdens het atelier van Regio Foodvalley proefde de bezoeker een oliebol met meelwormen.
  1. Met de algen van Phycom uit Veenendaal, maakte hij A Drop Of Sea: een plantaardige oester die in je mond smolt. 
  2. Met de de lupinebonen van Lekker Lupine maakte hij een tempeh-crackertje met plantaardige smeerkaas van lupine. Aan de tempeh wist hij vitamine B12 toe te voegen: een voedingsstof waaraan in een vegan of vegetarisch dieet vaak een tekort is. 
  3. De meelwormen van boerderij het Witte Water uit Nijkerk werden verwerkt tot een oliebol, waarin je de hele meelwormen nog terugvond. Dit was voor een aantal proevers toch iets te spannend. De oliebol werd geserveerd met een praline van de krekels van de Dutch Cricket Farm uit Barneveld: als je niet beter wist, dacht je chocolade te eten. 

Voor sommige deelnemers was dit een avontuurlijke smaakmissie en voor anderen een heerlijke delicatesse.

Naar overzicht