Gezonder eten in restaurants door inzicht in gedrag

Klanten bij Van der Valk restaurants reageren positief als ze minder vlees en meer groente op hun bord krijgen. Ook leidt dit tot minder verspilling. Dat bleek uit ‘real life’ experimenten van Wageningen Economic Research.

Klanten kregen 13% minder vlees en twee keer zoveel groente dan normaal. In enquêtes na afloop gaven zij hun reactie. In de keuken wogen studenten de etensresten na zodat bekend was wat mensen daadwerkelijk aten.

‘Mensen vinden het positief om gezonder eten te krijgen in een restaurant’, stelt onderzoeker Eva van den Broek. Dat is goed nieuws want dit is niet alleen beter voor de gezondheid en de portemonnee van de restauranthouder, maar ook voor de planeet.

Wageningen Economic Research doet meer van dit soort onderzoek in het publiek-private project Food Value Impact. Daarbij werken de onderzoekers samen met een consortium van 20 bedrijven en non-profit organisaties. Het project gaat onder andere restaurants, horeca en producenten van maaltijdboxen nieuwe inzichten opleveren in het gedrag van consumenten.

Met het project ‘Restaurants van morgen’ gaat de Regio FoodValley verder met de uitkomsten van het onderzoek. 

Naar overzicht