Groente en fruit op basisscholen

Steeds meer basisscholen hebben een groente- en fruitbeleid. Dit blijkt uit de evaluatie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma 2017-2018. Scholen met een beleid op het gebied van gezonde voeding geven aan het belangrijk te vinden om het eten van gezonde voeding bij de kinderen aan te moedigen.

Scholen die deelnemen aan het EU-Schoolfruitprogramma ontvangen gedurende 20 weken, voor 3 dagen per week, gratis groente en fruit voor alle leerlingen. Naast het ontvangen van gratis groente en fruit worden scholen gestimuleerd een beleid op te stellen over het eten van groente en fruit op school.
 
Uit de evaluatie, waaraan 1.794 scholen hebben meegedaan, blijkt dat 42% van de scholen al vaste fruitdagen heeft en dat 34% van de scholen op een andere manier een beleid heeft ten aanzien van gezonde voeding. Meer dan de helft, 55% van de scholen stimuleert het meenemen van groente en fruit zonder verplichting. Dit is een stijging in vergelijking met de vorige evaluatie. 

Het rapport van de evaluatie is te vinden op https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/regeling-schoolfruit-en-groente.

Inschrijven EU-Schoolfruit 2018-2019

Volgend schooljaar start de 10e editie van het EU-Schoolfruitprogramma. Vanaf 3 september t/m 14 september 2018 kunnen alle basisscholen en speciaal basisonderwijs zich inschrijven voor schooljaar 2018-2019. Er kunnen in totaal circa 2.800 scholen deelnemen. Als er meer scholen inschrijven wordt er geloot. De fruit- en groenteleveringen starten in de week van 12 november 2018 en lopen t/m de week van 19 april 2019. Kijk voor meer info en de voorwaarden op www.euschoolfruit.nl.
 
Het Steunpunt Smaaklessen & EU-Schoolfruit, Wageningen University & Research, is verantwoordelijk voor de inschrijving, communicatie en educatie rondom het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Wageningen University & Research zet zich via meerdere projecten in om het eten van groente en fruit op school tot een gewoonte te maken.

Naar overzicht