Herenboeren veroveren Ede

Duurzaam, biologisch en lokaal. Steeds meer mensen waarderen dat in hun voedsel. In Brabant begon een groep consumenten daarom met een heel nieuw landbouwconcept: Herenboeren. De groep heeft een boer in dienst die voedsel voor hen produceert. Ook in Gelderland is interesse.

Herenboeren Ede werd in oktober opgericht als stichting. Er zijn al 81 gezinnen die meedoen, bij 150 deelnemers kunnen ze van start met een eigen boer. Dan is het nog de kunst om een goede locatie te vinden. Herenboeren Ede is erover in gesprek met de gemeente, Natuurmonumenten en Gelders Landschap.

Gemengde boerderij

Het Herenboeren-concept is een landelijke beweging met lokale initiatieven, om met 150-200 huishoudens eigenaar en klant te worden van een coöperatieve gemengde boerderij, waar op een natuurgedreven manier voedsel geproduceerd gaat worden.

In het Brabantse Boxtel werkt het inmiddels twee jaar. Elk deelnemend huishouden heeft tweeduizend euro ingelegd en betaalt per gezinslid 10 euro per week. Met dat geld pacht Herenboeren grond en betaalt ze een boer om de producten te verbouwen en de dieren te fokken.

Meer zien?

Bekijk de video van Herenboeren Nederland en de reportage van Omroep Gelderland over Herenboeren Ede. En houd de agenda in de gaten op www.herenboerenede.nl 

Naar overzicht