Hergebruik van afgedankt textiel wint de Innovatieprijs 2021

BARNEVELD – Fabriek Fris uit Ede heeft woensdagavond de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021 gewonnen. Met hun eigen merk, OSIAS, krijgt afgedankt katoen een tweede leven. Textiel dat anders verbrand zou worden toveren ze om in kwalitatieve kleding. Dat wordt lokaal geproduceerd, zodat de uitstoot aan CO2 minimaal is. De publieksprijs ging naar Diviande. Dit bedrijf uit Veenendaal maakt ‘hybride’ vlees dat bestaat uit driekwart plantaardige eiwitten door middel van zogenaamde 3D-extrusie en overtuigt daarmee zelfs de meest kritische vleeseter.

Na zes jaar afwezigheid is de Innovatieprijs Regio Foodvalley nieuw leven ingeblazen. Innovatie zit in het DNA van de regio: met slimme ideeën, onverwachte samenwerkingen en een gezonde dosis pragmatisme wordt gewerkt aan de toekomst. De Innovatieprijs Regio Foodvalley zet de mooiste innovaties - én de ondernemers die ze ontwikkelden - in de spotlights. Met succes, zo bleek op 29 september uit de belangstelling in het Schaffelaartheater in Barneveld.

Kansen creëren

De jury beoordeelde de ondernemers niet alleen op een impactvolle bijdrage aan de circulaire economie, maar ook op aantoonbare samenwerking binnen de keten of juist over de grenzen van sectoren heen. Juryvoorzitter Maarten Vriens, notaris bij VPVA Notarissen in Lunteren: “Er waren dertig hele goede inzendingen, met een veelheid aan werkgebieden – zeker niet alleen maar voedsel. Het kostte ons best moeite om daaruit vijf nominaties te selecteren. Wij vonden Fabriek Fris niet alleen heel innovatief, maar ook heel hoog scoren op thema’s als samenwerking en kansen creëren, bijvoorbeeld doordat in hun atelier vooral statushouders aan het werk zijn.” Fabriek Fris ging er daarom met de volledig circulaire award vandoor, ontworpen door Van Munster Media en 3D-geprint door Oceanz.

Er waren drie andere genomineerden. Circulair staal maakt hergebruik van staal beter mogelijk door lasverbindingen te vervangen door connectoren. Zo werken zij veertig procent milieubewuster. Rival Foods ontwikkelt technieken om plantaardige producten net als de structuur van ‘hele-spier’-vlees te laten smaken, zoals kipfilet of varkenshaas. Afvalverwerker Vink presenteert een nieuwe techniek voor regionale recycling van betonpuin, met vijftien procent meer rendement en een aanzienlijk lagere CO2-footprint.

Jong talent

Voorafgaand aan de innovatieprijs koos het publiek de winnaar van de Young Talent Award. Die ging naar ‘Levelupgamified’ van Doede Scherphof uit Rhenen. Hij bedacht een methode om lesstof meer ‘game-achtig’ te maken, zodat slimme leerlingen geen motivatieproblemen – en dus uitval –meer krijgen.  

De Innovatieprijs wordt ondersteund door Federatie Ondernemingskringen Valleiregio (FOV), Regio Foodvalley, Rabobank, RCT Gelderland, Living Lab Regio Foodvalley Circulair en VNO/NCW Veluwevallei.

Foto's: Mich Buschman Fotografie