Het recept van… Leon Meijer

Voedsel betekent heel veel voor hem. Niet alleen omdat hij als eerste foodwethouder van Nederland voedselbeleid succesvol op de kaart zet. Ook thuis serveert hij graag een gezonde en lekkere maaltijd. Lees het recept van Leon Meijer.

“Het is niet altijd eenvoudig om te weten wat gezond en goed eten is. De afgelopen vier jaar heeft de gemeente Ede veel gedaan om daaraan te werken en gezond en duurzaam voedsel op de kaart te zetten. Moestuinen op scholen maken kinderen bewust van gezond eten. Gezonde maaltijden voor patiënten in het ziekenhuis dragen bij aan sneller herstel en vele foodfestivals brengen onze inwoners in contact met lokale producten en workshops.
Deze activiteiten hebben effect. Zo mag Ede regelmatig tijdens congressen en bijeenkomsten in het land vertellen over ons voedselbeleid. We gaan hiermee door en zetten komende jaren in op monitoren. Wat werkt wel en wat niet. Het voedselbeleid staat, het is nu zaak dit aan te scherpen en te verbeteren.

Als ik de voedselvisie van Regio Foodvalley lees, zie ik veel dingen waarmee we al zijn gestart. Dat is mooi. We gaan uitbreiden, aanscherpen en verbeteren waar nodig. In gesprek met inwoners en ondernemers. Wat hebben zij nodig om gezond en duurzaam te eten en te produceren?
Een mooi voorbeeld voor verdere uitrol vind ik de samenwerking bij de masterclasses Korte keten. Deze zijn onlangs gestart voor boeren in Regio Foodvalley. Deze samenwerkingen brengen een beweging op gang. Per stap kijken we wat er nog meer nodig is om door het voedselsysteem heen, van boer tot bord en weer terug, anders met onze voedsel om te gaan.”

Waar gaan we de komende jaren naartoe met het thema voedsel in Foodvalley?

“De aandacht voor voedsel groeit; andere organisaties, bedrijven en overheden krijgen meer interesse in de verandering van voedsel. Bedrijven kijken of ze voedselverspilling kunnen verkleinen, zorgverzekeraars gaan aan de slag met de preventieve rol van voeding, boeren gaan aan de slag met korte ketens en restaurants richten hun menu anders in. Dit willen we versterken; waar is extra inzet nodig? We zijn er nog lang niet met de voedseltransitie; problemen als klimaat verandering en obesitas worden alsmaar groter. De focus op deze thema’s zal blijven, komende jaren gaan we vooral kijken hoe we nog meer impact krijgen.”

Wat is het meest bijzondere gerecht dat u ooit at of maakte?

“Twee gerechten schieten me te binnen. Mijn gehaktbrood, dat ik op de Jamie Oliver manier klaar maak is erg lekker. Voor een dessert wijk ik uit naar Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Uit hun kookboek komt mijn Joods-Arabische desert: Muttabaq, filodeeg gevuld met ricotta en geitenkaas, overgoten met zelfgemaakte siroop.”

Naar overzicht