Hoe Oceanz met 3D-printing uitkomst bood in de coronacrisis

Trots laat Erik van der Garde, CEO bij Oceanz, de kast zien waar 3D-geprinte objecten liggen. Van protheses met naam erin geprint die direct tot de verbeelding spreken, tot abstracte objecten die onderdeel uitmaken van industriële machines. Oceanz is marktleider op het gebied van 3D-printing en de enige in Nederland die gecertificeerd is om dit soort medische hulpmiddelen te printen. Vandaar ook dat juist zij het telefoontje van minister Hugo de Jonge kregen met het verzoek om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk teststaafjes te printen.

Van vreselijke situatie naar mooie kans

“Wij zijn de afgelopen tijd door drie fasen gegaan”, vertelt Van der Garde. “Eerst de fase van ‘Ojee, en nu?’ Dat had iedere ondernemer denk ik. Je maakt je toch zorgen over wat dit zal doen met je bedrijf en vooral, je personeel. Vervolgens begon de fase van gekke aanvragen.” Hij geeft aan dat mensen met de gekste ideeën kwamen om hun steentje bij te dragen. “Allemaal met goede bedoelingen, maar niet allemaal even kansrijk.” Vervolgens kwamen de serieuzere aanvragen, vanuit ziekenhuizen en het ministerie. Toen begon de fase waarin Oceanz echt een bijdrage kon leveren. “Dat er zo’n mooie kans zou ontstaan uit zo’n vreselijke situatie, hadden we nooit kunnen voorzien”, aldus Van der Garde.

“We hebben echt een hele drukke periode achter de rug”, zegt de ondernemer. “Maar ook een hele leuke. Het was hectisch, maar het geeft energie als je weet dat je écht iets kunt doen. Heel Nederland wilde helpen, en wij als MKB-bedrijfje in Ede konden daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het bestrijden van de crisis.” Oceanz produceerde niet alleen op grote schaal teststaafjes, maar bijvoorbeeld ook faceshields, mondmaskers op maat, mask straps om je masker prettiger vast te maken en deurklinken die je makkelijk met je arm kunt openen. 

 

"Heel Nederland wilde helpen, en wij als MKB-bedrijfje in Ede konden daadwerkelijk een bijdrage leveren aan het bestrijden van de crisis".

Erik van der Garde, CEO Oceanz

 

Snel schakelen 

Al is het grote voordeel van 3D-printing dat je snel kunt schakelen en produceren, het is niet zomaar een kwestie van de printers aanzetten en draaien maar. “Om te zorgen dat dit staafje”, Van der Garde houdt een voorbeeld van de swabstick omhoog, “op een steriele manier naar de GGD komt, dat het doet wat het moet doen, én dat het na gebruik op de juiste manier opgestuurd kan worden naar het lab, daar komt veel bij kijken. Onderzoek, papierwerk en een nauwkeurige inrichting van je supply chain”. Oceanz ging om tafel met experts van onder meer ziekenhuizen en RIVM om dit te ontwikkelen. “Zie je dit streepje? Daar wordt het stokje afgebroken. Die moest verplaatst worden. Zo’n aanpassing is bij ons snel digitaal door te voeren, maar kost andere bedrijven misschien wel dagen werk. Het is deze mogelijkheid die ons in staat stelde om de uitdaging te tackelen.”

3D-printing en reshoring

Corona heeft de waarde van 3D-printing nog maar eens bewezen. Juist de afgelopen maanden moesten leveranciers noodgedwongen dichterbij gezocht worden. 3D-printing kon de oplossing bieden. Een cruciaal onderdeel kan relatief makkelijk omgezet worden in een 3D-bestand en zo snel weer geleverd worden. Van der Garde: “Je kunt gemakkelijker op kleine schaal produceren, dus je hoeft er niet 10.000 te bestellen om het de moeite waard te maken de machines te laten draaien. Zo kun je dus snel schakelen in onverwachte situaties als deze.” 

 

Foodbedrijven kunnen nu ook de technieken van Oceanz veilig inzetten. Dat stelt hen in staat om sneller te innoveren en te voldoen aan de hoge standaard van eisen.

 

Food Grade gecertificeerd

Oceanz zit nu weer in rustiger vaarwater op het gebied van corona-artikelen, maar dat betekent niet dat ze stilzitten. Integendeel. Het bedrijf is inmiddels Food Grade gecertificeerd. Deze certificering betekent dat hun onderdelen helemaal veilig zijn om met voedsel in aanraking te komen. Dat foodbedrijven de technieken van Oceanz veilig kunnen inzetten, stelt hen in staat om sneller te innoveren en te voldoen aan de hoge standaard van eisen. “Bepaalde onderdelen van foodmachines zijn heel lastig te maken, maar eenvoudig te 3D printen”, stelt Van der Garde. En juist in de foodbranche veranderen behoeften en productietechnieken razendsnel. “Het is voor ons eenvoudig om een onderdeel net op een andere manier te printen, zodat je snel mee kunt veranderen”.

 “Het is voor ons eenvoudig om een onderdeel net op een andere manier te printen, zodat je snel mee kunt veranderen”.

Veel innovatie in de regio

“We zijn lang niet de enige in de regio die mooie dingen doet”, merkt Van der Garde nog op. “Al is onze regio niet de eerste waar men aan denkt bij ‘tech’, er gebeuren hier ontzettend veel mooie dingen. Het is belangrijk dat we elkaar weten te vinden. Daarin zien we ook echt een rol voor de regio. En juist nu moet de regio ondernemers steunen zodat ze kunnen innoveren en experimenteren. Als je dat gezamenlijk doet, wordt er veel meer mogelijk”.

Naar overzicht