Internationalisering

Hoe kijkt het buitenland tegen Regio Foodvalley aan? Waarom is het buitenland zo geïnteresseerd en wat hebben zij aan de kennis en initiatieven die hier worden ontwikkeld? En wat kunnen wij leren van partners in en buiten Europa? In Groei komt iedere keer een buitenlandse bezoeker aan het woord. Ditmaal Magnus Börjeson uit onze partnerregio Östergötland in Zweden.

Buitenlandse blik

“Ik ben boer, consultant en lid van de KSLA, de Koninklijke Zweedse Landbouw Academie. Daar is een comité voor agrifood value chain en die zoekt graag contact met andere regio’s in Europa. Het is niet voor het eerst dat ik Regio Foodvalley bezoek. Ik kom nu om nieuwe initiatieven te zien, maar ook om een paar oude bekenden te ontmoeten, bijvoorbeeld bij het WFC en in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ik heb hele interessante ondernemers gezien. Ecofields bijvoorbeeld, met allerlei fantastische producten in één bedrijf. Of Remeker, waar ze een soort systeemdenken hebben, letterlijk over het hele proces van de worm in de grond naar de klant in de winkel.

Het broeit hier van de activiteit. Ik raad alle bedrijven aan om nog meer samen te werken en als regionaal foodsysteem onder één paraplu naar buiten te treden. Dat doen we in Zweden ook. Zo’n regionaal foodsysteem is bij ons bijvoorbeeld Östgötamat en daar doen zo’n honderd bedrijfjes aan mee. Omdat ze zich verenigden onder dat logo, hebben ze een betere onderhandelingspositie en liggen hun regionale producten bij grote retailers als IKEA in de schappen.

Het is mooi om te zien hoe in Regio Foodvalley ondernemers, onderwijs en overheid een gezamenlijke visie ontwikkelen. Dat ging hier altijd heel natuurlijk, maar de laatste vijf jaar lijkt het in een stroomversnelling te raken. Het ecosysteem is hier goed, met allerlei verschillende stakeholders die langdurig samenwerken. Dat is belangrijk om tot echte oplossingen te komen voor vraagstukken op het gebied van food en nutrition. En toch zie je dit niet veel, deze plek is echt uniek in Europa.

Het is interessant om te zien dat op regionaal niveau steeds meer de samenwerking wordt gezocht met instellingen, universiteiten en ondernemingen op andere gebieden dan alleen maar food. Dat gebeurt in Zweden ook. Techniek, health en ICT kunnen agrifood een impuls geven, en andersom. Dat zag ik vandaag in de praktijk bij meal service At Your Request in het ziekenhuis en bij FrieslandCampina op de Wageningen Campus.”

Naar overzicht