Kennisknooppunt Eiwitten een stap verder

Kennisknooppunt Eiwitten

Er is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om een kennisknooppunt voor insecten op te zetten. Uit het onderzoek is gebleken dat er behoefte is aan het creëren van een knooppunt voor versnelde ontwikkeling van de insectensector waarbij huidige grenzen gezamenlijk verlegd kunnen worden (zoals b.v. opschaling van insectenkweek). Er is gekozen voor de naam ‘Hub for Insect Knowledge (HIK)’.

HIK is een grens overstijgend (regio’s, landen, industrieën, ketens) verzamelpunt voor kennis en vragen van en voor partijen, actief in insecten voor feed, food en non-food, in verschillende ontwikkelfasen. Het doel van HIK is een coördinatiefunctie voor het efficiënter ontwikkelen, bundelen en delen van bestaande en nieuwe kennis en expertise, partijen te verbinden en zo de sector versneld te laten groeien.

Eiwittransitie

Regio Foodvalley wil een omgeving realiseren waarin gezond en duurzaam voedsel bijdraagt aan een gezond leven van haar inwoners. De groei van de wereldwijde vraag naar vlees leidt tot een stijging van de vraag naar grondstoffen voor diervoeding. De productie en het transport hiervan (bijvoorbeeld soja) heeft grote negatieve impact op het klimaat. Het wereldwijd voedselsysteem moet veranderen. Dit kan door het bestaande systeem fors te verduurzamen en door grote systeemveranderingen door te voeren. Eiwittransitie is daar één van. Dit betekent dat er andere eiwitbronnen benut moeten gaan worden voor diervoeding en ons eigen voedsel.