Keukenkanjers leert kinderen verantwoord omgaan met voedsel

Keukenkanjers leert kinderen verantwoord omgaan met voedsel

Hoe houden wij onze jeugd gezond en leren we ze over de waarde van voedsel? Dit begint door al jong het bewustzijn te stimuleren om gezonde en verantwoorde keuzes te maken. Zoals het minder verspillen van voedsel. Door goede voedseleducatie op de basisschool te geven, is de kans ook groter dat kinderen op latere leeftijd gezonde en verantwoorde voedselkeuzes maken. De gemeenten in de regio hebben akkoord gegeven op pilot Keukenkanjers in onze regio.

Lesprogramma

Er bestaat veel aanbod in voedseleducatie. De pilot Keukenkanjers probeert een groot deel van dit aanbod bij elkaar te brengen tot een compleet en instapklaar lesprogramma voor basisscholen. Een interactief lesprogramma voor de leerlingen (uit groep 5 t/m 8) die leren over de waarde van voeding en een gezonde levensstijl. Onderdeel is een bezoek aan een teler of boerderij zodat ze weten waar het eten vandaan komt. Ook gaan ze zelf aan de slag in de keuken. Uit de pilot zal moeten blijken of het lesprogramma aanslaat en welke partners nodig zijn bij een regionale en landelijke uitrol. Het lesprogramma wordt uitgetest op één school in Regio Foodvalley en drie scholen in Noordoost Brabant en één school in Limburg. De pilotschool in onze regio moet nog bepaald worden. Na een succesvolle pilot wordt het lesprogramma geschikt gemaakt voor alle basisscholen in Nederland.  

Food NL

Samen met Agrifood Capital (Noordoost Brabant) en Greenport regio (Venlo) werken we samen in Food NL. Eén van de onderwerpen waarop Food NL samenwerkt is voedseleducatie. Dit project draagt bij aan de ambities van Regio Foodvalley en de doelstellingen van het programma Voedsel- en eiwittransitie om gezonde voeding en leefstijl te bevorderen, de relatie tussen consumenten en regionale producenten te versterken en om bij te dragen aan het tegengaan van voedselverspilling.

Lees meer over de samenwerking met FoodNL. Food NL maakt werk van voedselonderwijs.

Naar overzicht