Kopen wij straks meer plantaardige producten?

Hoeveel plantaardige producten doen wij in onze boodschappenmandjes? Wat kan de supermarkt doen om ons te stimuleren om meer plantaardige producten te kopen? Zeven supermarkten in Regio Foodvalley werken mee aan een experiment om hier inzicht in te krijgen. Zij vinden het belangrijk om hun klanten te helpen bij een gezonde (meer variatie) en duurzame (betere eiwitbalans) keuze. De pilot waarin de zeven supermarkten deelnemen, start na de zomervakantie.

Experiment

Als het aan Green Protein Alliance (GPA) en Regio Foodvalley ligt, eten alle Nederlanders in 2030 aanzienlijk meer plantaardige eiwitten. Denk hierbij aan bonen, groenten, peulvruchten en zeewier. Om dat te bereiken is een gedragsverandering nodig. Green Protein Alliance (GPA) wil met experimenten op de winkelvloer beter inzicht krijgen of de consument intrinsiek gemotiveerd kan worden om vaker een plantaardige keuze te maken. En met de verkregen inzichten retailondernemers helpen om hun plantaardige assortiment zo effectief mogelijk aan te bieden om een duurzame gedragsverandering te bevorderen. Er wordt samengewerkt met meerdere experts op het gebied van gedragsverandering, onder andere met Future Food Universiteit Utrecht. 

Vervolg

Door omstandigheden heeft het project vertraging opgelopen. De proeftuin met de supermarkten zou in het tweede kwartaal 2021 plaatsvinden. Dit is uitgesteld naar september 2021. Naar verwachting worden de resultaten van de experimenten in het eerste kwartaal van 2022 gepresenteerd. 

Lees ook: Supermarkten in de regio proeftuin voor gedragsonderzoek

Naar overzicht