Neder Banaan voelt zich thuis in Ede

Het is een bijzonder gezicht. Op het terrein van de Mauritskazerne in Ede, de plek waar het World Food Center wordt ontwikkeld, staat een kas. Midden in de winter groeit hier de Neder Banaan. Voor onderzoek, om te experimenteren met andere rassen en als ingrediënt voor regionale producten. “Je zou het een korte keten banaan kunnen noemen”, zegt Pieter Vink van Boerenhart en PuurDichtbij, de initiatiefnemer van de Neder Banaan. “Dit is echt een innovatiekas.”

Het kweken van een Nederlandse banaan begon in 2018 bij Wageningen University & Research, waar professor Gert Kema al jaren onderzoek doet naar het tropische gewas. “Vanwege het 100-jarig bestaan van de WUR besloten de onderzoekers de planten in hun kas eens door te laten groeien en verschenen er in december ook echt bananen”, zegt Vink. Via Coöperatie Boerenhart vonden de bananen hun weg naar restaurants en ziekenhuizen in de regio. “Dat leverde zo veel publiciteit en aandacht op, ook in het buitenland, dat we het niet zomaar bij een eenmalige gebeurtenis wilden laten.”

De Neder Banaan wordt in de kas op substraat gekweekt. Pieter Vink: “Elke tien dagen verschijnt er weer een nieuw groot blad aan de plant.”

Op het terrein van het World Food Center illustreert de bananenkas het belang van kennisdelen. “De WUR is nauw betrokken”, zegt Vink. “De planten worden gekweekt op substraat. Zo wordt de strijd aangegaan tegen de Panamaziekte, een bodemschimmel die complete bananenplantages aantast. Deze nieuwe kweekmethode zal ook in de tropen worden toegepast.” In de kas wordt naast de bekende Cavendish banaan het ras Gros Michel gekweekt. “En vorige maand zijn daar nog twee soorten bijgekomen”, laat Vink weten. “Een bakbanaan en een banaan die gebruikt kan worden voor het brouwen van bier.”

Nichemarkt

De korte keten Cavendish van Neder Banaan zal niet kunnen concurreren met de bananen die nu in de supermarkt liggen. “Dat is ook niet ons doel”, zegt Vink. “We willen vooral toe naar het kweken van andere rassen, die verwerkt kunnen worden in regionale producten. Dat is echt een nichemarkt.” Om meer partijen te betrekken en te laten zien wat er in de kas van Neder Banaan gebeurt, heeft Vink ook iets bedacht: “Bedrijven kunnen een bananenplant sponsoren en zo samen met ons de ontwikkeling volgen.”
 

"Via Coöperatie Boerenhart vonden de bananen hun weg naar restaurants en ziekenhuizen in de regio."

De bananenplanten voelen zich inmiddels aardig thuis in de kas van Neder Banaan. “Ze groeien goed, zoals we hoopten”, zegt Vink. “Elke tien dagen verschijnt er weer een nieuw groot blad aan de plant.” Met de juiste hoeveelheid licht, warmte, water en voeding, zijn de omstandigheden in de kas ideaal. Doordat de planten op substraat staan, zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig, dus duurzaam is de teelt ook nog eens. Vink: “Aan het einde van het eerste kwartaal kunnen de bananen worden geoogst. Mooi dat dit hier in Regio Foodvalley gebeurt. Hier komt innovatie en ondernemerschap samen.”

 

Download Groei #6

Dit artikel is onderdeel van ons magazine Groei. Benieuwd naar alle artikelen? Ontvang het magazine gratis.

Ontvang Groei #6
Naar overzicht