Onderzoek door studenten WUR: voedselreststromen in binnensteden

Een groep van 20 studenten van Wageningen University & Research (WUR), zal de komende weken onderzoeken hoe we voedselverspilling tegen kunnen gaan in binnensteden van Wageningen, Barneveld, Ede and Rhenen. In binnensteden vind je veel kleinschalige bedrijven, zoals speciaalzaken, afhaal-ketens, horeca en andere kleine retail. Hoe gaan zij nu om met voedselverspilling en tegen welke barrières lopen zij aan? De studenten gaan op zoek naar mogelijkheden om de voedselketen meer circulair te maken geven hierover advies aan de het bestuur van Regio Foodvalley. De samenwerking tussen de WUR en Regio Foodvalley op dit onderwerp is onderdeel van de landelijke Proeftuin Voedselverspilling.

Gezamenlijke aanpak

Op dit moment hebben ondernemers in de binnenstad hun eigen kanalen en dienstverleners om afval en eventuele reststromen te verwerken of af te voeren. Dat is vaak duur, zorgt voor talloze vervoersbewegingen in de binnenstad en de vraag is of die aanpak leidt tot optimale verwaarding van de stromen. Sommige stromen kunnen misschien nog opgegeten worden. Of door ze te combineren wordt afvoer goedkoper of hergebruik mogelijk. Andere producten hoeven misschien juist de binnenstad niet uit. “Kunnen we niet alle koffieprut verzamelen op niveau van de binnenstad? Kunnen we het voedsel-afval beter scheiden en goedkoper laten ophalen als we dat samen doen? En hoe kan de gemeente daarbij helpen?” Deze en andere vragen komen aan bod.

Bezoek

Op 31 mei brachten de studenten een eerste bezoek aan de binnensteden van Barneveld, Ede, Rhenen en Wageningen. Tijdens dit bezoek konden zij zelf het gesprek aangaan, in de praktijk zien wat de uitdagingen zijn en inspiratie opdoen bij bestaande initiatieven tegen Voedselverspilling. Zo spraken zij bijvoorbeeld met ondernemers, beleidsmakers en brachten ze bezoeken aan initiatieven tegen Voedselverspilling zoals Foodsharing en Freeze 4 Ease in Wageningen.

Foto: Arjan Klarenbeek, groente- en versspecialist in Barneveld vertelt over zijn ervaringen met TooGoodToGo

Naar overzicht