Oost-Nederland wil aan de slag met Nationaal Groeifonds

Oost-Nederland is klaar voor investeringen uit het Nationaal Groeifonds dat het kabinet maandag heeft aangekondigd. In de Kamerbrief Nationaal Groeifonds stelt het kabinet dat ‘Investeringen in de economie van de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotica en duurzaamheidstechnologie, een sleutel kunnen zijn voor toekomstige innovatie.’ De regio’s, kennisinstellingen en het bedrijfsleven in Oost-Nederland lopen voorop op het gebied van medische technologie, Artificial Intelligence (AI), fotonica, nanotechnologie en robotica. Daarom roepen zij het kabinet op de investeringen uit het vandaag gepresenteerde Groeifonds voor een significant deel te laten landen in Oost-Nederland.

Een heldere visie op sleuteltechnologie in Oost Nederland

Commissarissen van de koning John Berends (Gelderland) en Andries Heidema (Overijssel): “Nederland staat voor grote digitaliserings- en verduurzamingsopgaven, waarvoor sleuteltechnologieën van groot belang zijn. Om de kennis en de expertise gericht in te zetten voor de rest van Nederland, zou het kabinet blijvend in deze technologieën moeten investeren.”

TechMed

Het Oost-Nederlandse ecosysteem heeft toonaangevende kennisinstellingen en bedrijven in onder meer Twente en de regio Arnhem-Nijmegen (met Wageningen), waar gewerkt wordt aan de snellere toepasbaarheid van de technologieën. Innovatieve start- en scale-ups hebben hierin een belangrijke plek.

Daarnaast maken Twente en de Regio Arnhem-Nijmegen, samen met Wageningen, deel uit het innovatieve AI-ecosysteem van Nederland. De sleuteltechnologieën kunnen worden toegepast in de maakindustrie, de gezondheidszorg en de AgroFood-sector.

Landbouwtransitie

In Regio Foodvalley wordt iedere dag hard gewerkt aan de voedselvoorziening van morgen. Voor Regio Foodvalley biedt het Nationaal Groeifonds kansen om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen. Door sneller innovaties te ontwikkelen en in de praktijk te brengen rondom emissiereductie, veevoer en bodemkwaliteit. Maar bijvoorbeeld ook door de bereikbaarheid van de regio te verbeteren, denk aan de aanpak van het knooppunt A1-A30.

De oproep maakt deel uit van de campagne ‘Nederland slim benutten’, waarmee alle politieke partijen worden aangespoord om gebruik te maken van de Kracht van Oost. De campagne is een initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, de Regio Food Valley, Cleantech Regio, regio Arnhem-Nijmegen, Regio Achterhoek, Fruitdelta Rivierenland, Veluwe, Regio Twente en Regio Zwolle. De campagne wordt, behalve door de provincies en de regio’s, ook gesteund door de Economic Boards in Oost-Nederland.

Naar overzicht