Op de foto staan de ondertekenaars van het SROI convenant.

Overheden in Oost Nederland gezamenlijke werkwijze SROI

Social Return wordt al ruim tien jaar door verschillende overheden en semi-overheden in Nederland toegepast. Bedrijven die een opdracht krijgen van een overheid verrichten een sociale tegenprestatie, bijvoorbeeld door een bepaald percentage mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Overheden mogen zelf beslissen hoe ze deze Social Return vragen. De eisen, doelgroepen en waardering verschillen daarom veel onderling. Bedrijven vragen al een tijd om het gelijktrekken van de regels. Voorzitter van de arbeidsmarkt Regio Foodvalley Hester Veltman licht toe: ‘Een mooie ontwikkeling. Hoe eenvoudiger de regelgeving hoe meer mensen we aan het werk kunnen helpen. Als gemeenten gaan we vaak contracten aan met bedrijven, bijvoorbeeld voor wegenbouw, de groenvoorziening, de bouw, onderhoud en catering. We stellen dan ook de eis dat deze bedrijven werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als de bedrijven in iedere gemeente andere eisen voorgeschoteld krijgen, is het voor hen ondoenlijk om hieraan te voldoen. Voor mensen die aan het werk willen maar nog aan de kant staan is het dus belangrijk dat we de eisen zoveel mogelijk gelijk trekken.’

Eén beleid in Oost Nederland

In Oost Nederland kiezen verschillende overheden nu voor een zelfde proces en waardering. ‘We hebben onze verschillende werkwijzen naast elkaar gelegd en aan de hand hiervan een gezamenlijke werkwijze opgesteld. Zo weet de ondernemer waar hij aan toe is, of je nu zaken doet met de provincie Overijssel, provincie Gelderland, of een van de andere partners in het gebied. Dat is wel zo duidelijk. Zo werken we samen met ondernemers aan een arbeidsmarkt waar iedereen mee doet’, aldus gedeputeerde Jan Markink.
Ondertekenaars zijn: Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Apeldoorn, Deventer, Epe, Voorst, Zutphen, Berg en Dal, Beuningen, Wijchen, Arbeidsmarktregio Food Valley (namens: Barneveld, Ede, Renkum, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Wageningen), Arbeidsmarktregio Midden-Gelderland (namens Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar), Arbeidsmarktregio Zwolle (namens Dalfsen, Hardenberg, Hattem, Heerde, Kampen, Meppel, Oldebroek, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Westerveld, Zwartewaterland, Zwolle), Arbeidsmarktregio Twente (namens Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand, Wierden), MGR Rijk van Nijmegen en Waterschap Drents Overijsselse Delta. De gemeenten Lochem, Olst-Wijhe en Tiel tekenen op een later moment.