Restaurants Foodvalley krijgen duurzamere kaart

In Regio Foodvalley doen 23 restaurants mee met het project ‘Restaurants van Morgen’. Dit initiatief, gestart door Natuur & Milieu en Greendish, helpt de restaurants in deze regio te verduurzamen.

De gemeenten Ede, Wageningen, Nijkerk, Veenendaal, Rhenen en de Regio Foodvalley en RVO ondersteunen het initiatief en doen mee met het project. Restaurants kunnen hun kaart duurzamer en gezonder maken door meer te werken met streekproducten en groenten en door de hoeveelheid zout, suiker, vet en voedselverspilling terug te dringen. In de afgelopen maanden zijn bij alle 23 restaurants metingen uitgevoerd. Na deze meting kregen de restaurants een uitgebreid verslag met advies op maat.  

Win-win-win en voorbeeldrol restaurants

De duurzamere kaart verlaagt de milieu-impact van de restaurants, maakt het menu gezonder en leidt al snel tot kostenbesparing. Een echte win-win-winsituatie dus. Het klimaat is erbij gebaat dat de kaart meer groenten en minder vlees bevat, omdat de CO2eq-uitstoot van vlees veel hoger is. De milieu-impact kan verder omlaag door meer producten uit de regio te halen. En het terugdringen van voedsel- verspilling en de hoeveelheid vlees is goed voor het milieu én voor de portemonnee.
Restaurants zijn bij uitstek in staat om lekkere gerechten te maken die ook nog eens gezond en duurzaam zijn. We geloven dan ook dat de horeca een voorbeeldrol kan spelen in het verduurzamen van het Nederlandse eetpatroon. Gasten kunnen in de restaurants proeven hoe smakelijk een duurzamer gerecht kan zijn en inspiratie opdoen voor thuis.

Activiteiten 2019

Op dit moment zijn Natuur & Milieu en Greendish in gesprek met Regio Foodvalley en de vijf gemeenten voor een opvolging van het project Restaurants van Morgen in 2019. Het project wordt dan verder uitgebreid en een aantal restaurants worden intensief begeleid bij de verduurzaming van hun restaurant.

Lees hier het artikel uit de Gelderlander op de site van Greendish.

En de restaurants die deelnemen: https://greendish.org/nl/restaurantsvanmorgen/

Naar overzicht