Impressiebeeld van World Food Center Experience

Samenwerking Scandinavische regio’s rond voeding en gezondheid

Regio Foodvalley gaat samenwerken met Scandinavische regio’s om consumenten meer te betrekken bij voeding en gezondheid. René Verhulst, voorzitter Regio Foodvalley Leon Meijer, bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Voeding en Gezondheid hebben de ‘Letter of Partnership’ ondertekend. In de overeenkomst spreken de Scandinavische regio’s en Regio Foodvalley af om te gaan samenwerken op het thema ‘consumenten en voeding’. Het doel van deze samenwerking is om ervaring en kennis uit te wisselen hoe we consumenten intensiever kunnen betrekken bij de productie van gezond en duurzaam voedsel. Daarnaast wordt de samenwerking ingezet om fondsen te werven bij Europese instanties.

De verkenning van een samenwerking met de Scandinavische regio’s is al een tijd bezig. De betrokken Scandinavische regio’s zijn: regio South Ostrobothnia in Finland, regio Östergötland in midden Zweden en later dit jaar hopelijk ook regio Central Denmark in Denemarken. De bestuurders van Regio Foodvalley en haar partners zijn de afgelopen jaren op verschillende wederzijdse werkbezoeken geweest. Tijdens deze werkbezoeken werd onderzocht op welke specifieke onderwerpen de regio’s kunnen samenwerken.

Belevingsplekken en consumenten

De ‘Letter is Partnership’ is specifiek gericht op belevingsplekken en consumenten. De World Food Center Experience (WFC Experience) is hier een voorbeeld van. De Zweedse gemeente Mjölby (gelegen in regio Östergötland) is ook bezig met het ontwikkelen van een Food Experience Center. Gemeente Mjölby wil leren van de ervaringen van de WFC Experience. In de toekomst willen zij met de WFC Experience de opzet en inhoud van beide centra met elkaar delen.

De regio Östergötland is koploper in Zweden als het gaat om verduurzaming van de voedselketen en daarom een waardevolle partner van Regio Foodvalley. Naast de samenwerking met WFC Experience zijn er al enige jaren ook uitwisselingen tussen het Poultry Expertise Center uit Barneveld en bedrijven in de regio Östergötland.

Het betrekken van de Finse regio heeft veel meerwaarde. De Finnen lopen voorop als het gaat om preventieve gezondheid in bijvoorbeeld het onderwijs zoals bewegen en voedseleducatie.

Naar overzicht