Smaaklessen voor een gezond eetpatroon: Smaakmissie Avontuurlijke eiwitten

Eiwitten vormen de bouwstenen van het leven op aarde. Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te kunnen voorzien, zullen we naast de bekende eiwitbronnen ook alternatieve eiwitbronnen moeten gaan zoeken. Deze week startte de Margrietschool in Wageningen als eerste school in Nederland met de gratis Smaakmissie Avontuurlijke eiwitten. Hierin gaan leerlingen uit groep 7-8 op zoek naar deze avontuurlijke eiwitten en leren ze van alles over alternatieve eiwitbronnen. De leerlingen leren bijvoorbeeld in de Smaakmissie wat eiwitten zijn en waarom eiwitten belangrijk zijn voor je lichaam en of ze zelf al producten met ‘avontuurlijke’ eiwitten kennen en eten.

De Smaakmissie Avontuurlijke eiwitten is een onderdeel van het voedseleducatieprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research. Met de Smaakmissie leren leerlingen uit 7 & 8 over ‘avontuurlijke eiwitten’. Dat zijn eiwitten die nu nog niet vaak op het menu staan en die de leerlingen ontdekt moeten worden, omdat ze die nog niet (zo vaak) hebben gegeten.

Binnen de smaakmissies staat ervaring centraal, daarom doen leerlingen op basis van opgedane kennis zelf proefjes en gaan zelf aan de slag met eten om zelf die ervaring op te doen. Voor deze smaakmissie houdt dat in dat leerlingen zelf gaan koken met de avontuurlijke eiwitten en zelf recepten gaan proeven met eiwitrijke producten zoals insecten. Door het inzetten van Virtual Reality is het nu ook mogelijk op afstand een uniek beeld te krijgen van wat in de fabriek gebeurt bij de productie van voedsel dat bestaat uit plantaardige eiwitten.

De Virtual Reality speurtocht is juist in deze tijd een uitkomst. Leerkrachten zijn flexibel om de les aan te passen naar elke situatie. Als de les start, kunnen leerkrachten bijvoorbeeld kiezen voor een klassikale aanpak, in groepjes of individuele opdracht, ook is de VR-tour vanuit huis te doen. Alle lesmaterialen zijn opgenomen in het nieuwe online lesportaal Chef!, dat voor alle basisscholen in Nederland geheel gratis te gebruiken is.

Daarom voedseleducatie

De school is de perfecte plek om over voedsel en gezond en duurzaam eetgedrag te leren. Met voedseleducatie maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. Door kinderen niet alleen de kennis mee te geven, maar ook de ervaring, blijft de stof beter hangen. Met deze kennis en ervaringen zullen kinderen later eerder gezonde en duurzame voedselkeuzes maken en weten ze hoe ze gezonde maaltijden kunnen bereiden. In samenwerking met overheid, onderwijs, bedrijfsleven, en maatschappelijke organisaties ontwikkelt Wageningen University & Research objectieve educatie over voedsel en voeding aan kinderen. Al 75% van de scholen maakt gebruik van het lesaanbod van Smaaklessen

Waarom is eiwittransitie noodzakelijk?

Met de groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart neemt de behoefte en toegang tot dierlijke eiwitten toe. De laatste decennia zijn we steeds meer vooral dierlijke producten met dierlijke eiwitten gaan eten zoals vlees, vis, ei, melk en kaas.  De productie voor dierlijke eiwitten neemt veel ruimte in beslag. Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te kunnen voorzien, zullen we naast de bekende eiwitbronnen ook alternatieve, wat meer avontuurlijke, eiwitbronnen moeten gaan zoeken. Zo krijgen we een duurzamer en gezonder eetpatroon. Plantaardige eiwitten zitten bijvoorbeeld in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. En dus ook in de voedingsmiddelen uit de Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten: zeewier, tofu, bruine bonen, linzen en de insecten die de leerlingen zelf gaan proeven.

Eiwit transitie programma

Zowel Regio Foodvalley als de WUR hebben een omvangrijk eiwit transitie programma dat er op is gericht op de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige en nieuwe eiwitbronnen. Eiwitten vormen de bouwstenen van het leven op aarde. Voor de gezondheid van mens en dier is zowel de kwantiteit als de kwaliteit van voedsel belangrijk. Op dit moment wordt een aanzienlijk deel van de eiwitten geconsumeerd via dierlijke producten. Onze regio is traditioneel sterk in de productie van (dierlijke) eiwitten in de vorm van eieren, vlees en melk. Om onze afhankelijkheid op lange termijn te verminderen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken, vinden we het belangrijk om nieuwe eiwitten, zoals soja, bietenblad en algen, te produceren en om de productie van andere dierlijke eiwitten, zoals insecten, verder te ontwikkelen.

Bron: Wageningen Universiteit en Research

Naar overzicht