Groepsfoto van alle deelnemers uit gemeente Veenendaal, Scherpenzeel en Renswoude op de fiets met een meetkastje

Snuffelfietsers verzamelen data

Snuffelfietsen

De deelnemers aan project Snuffelfiets reageerden op oproepen vanuit de gemeenten Veenendaal, Scherpenzeel en Renswoude. Voor een periode van één jaar zochten de gemeenten inwoners die data wilden verzamelen terwijl ze fietsen. In samenwerking met de provincies Utrecht en Gelderland gaat men fijnstofconcentraties in beeld brengen, inzicht krijgen in het gebruik van fietsroutes in de regio en hitte-eilanden in kaart brengen.

Daarnaast brengen de Snuffelfietsers de luchtkwaliteit op fietsroutes in kaart en vergroten zij de  kennis over het gebruik van sensoren op fietsen. De verzamelde gegevens helpen bijvoorbeeld bij de verbetering van de fiets-infrastructuur in Veenendaal of bij de ontwikkeling van meer groene fietsroutes.

Startbijeenkomst

De startbijeenkomst werd enthousiast bezocht. Wethouders van gemeente Veenendaal en Scherpenzeel spraken de aanwezigen toe en ook kregen zij kaartmateriaal en real-time informatie te zien die andere Snuffelfietsers al bij elkaar gefietst hebben. Een boeiend geheel, vooral omdat de deelnemers zagen dat zij écht wat toevoegen aan dit project. Ook kregen de deelnemers hun kastjes uitgereikt en konden ze vragen stellen.

Snuffelfiets is een mooi project voor wethouder Engbert Stroobosscher, die het onderwerp mobiliteit in zijn portefeuille heeft: “Vanuit Regio Foodvalley is Veenendaal betrokken bij dit mooie project, een samenwerking tussen provincies Utrecht en Gelderland, het RIVM en twee ontwikkelaars. Project Snuffelfiets werkt mee aan een gezonde omgeving, is innovatief en een onderzoeksproject. Dat onderschrijven we van harte binnen de regio. Met Snuffelfiets krijgen we in de regio meer zicht op de fietsbereikbaarheid en inzicht in de luchtkwaliteit”.  

Ook wethouder Marco Verloop is enthousiast: “Ik vind het prachtig om te zien dat we als ICT-centrum van de regio ICT inzetten om inzichten te verwerven rondom fijnstof, luchtkwaliteit en fietsroutes. Dit experiment past perfect bij Veenendaal waar we met het ICT Campus-programma focus leggen op het stimuleren van ICT-innovaties binnen Food, Health en Tech. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar alle informatie die de snuffelfietsers het komende jaar verzamelen.”

“Ik ben trots dat we als eerste Gelders gemeente meedoen met dit onderzoek. Het is leuk dat in Regio Foodvalley tegelijk een plattelandsgemeente als Scherpenzeel en een stad als Veenendaal starten met dit experiment. Ik ben benieuwd naar de resultaten”, aldus wethouder Ad van Es van gemeente Scherpenzeel.

Fietsen tot in 2020

De Snuffelfietsers verbinden zich voor één jaar aan het project. Tussentijds zijn er nog twee bijeenkomsten om ervaringen te delen en te zien wat de fietsers tot dat moment hebben opgehaald aan data.