Start Foodvalley Challenge: ‘40 dagen Eten uit de Streek’

De deelnemers eten zes weken lang het voedsel, geproduceerd in Regio Foodvalley. In de wekelijkse foodbox zitten ingrediënten voor vijf dagen avondeten, ontbijt en lunch. Er is een flexitarische en vegetarische variant.

Lokaal eten tegen een eerlijke prijs

Doel van deze food-challenge is om aan te tonen dat lekker, gezond en duurzaam eten uit de buurt kan komen tegen een eerlijke prijs voor de producent. “De zoektocht naar een duurzame manier om voedsel te produceren, vraagt nu eenmaal om een nieuwe manier van samenleven en samenwerken tussen boer en consument. Na de challenge worden de ervaringen van de producenten en consumenten meegenomen in de verdere gezamenlijke ontwikkeling van een regionaal duurzaam voedselsysteem”, aldus Marlies Knol, mede-initiatiefnemer van ‘40 Dagen Eten uit de Streek’.

Meer informatie of meedoen? Dat kan via de website van Bezoek Ede.

Voeding voor een gezond leven

In Regio Foodvalley werken we samen aan gezond, duurzaam en voldoende eten om de groeiende bevolking te voeden. Binnen dit thema willen we een nationale proeftuin zijn. Het dichter bij elkaar brengen van producent en consument is hierin een belangrijk onderdeel. Daarom ondersteunen we initiatieven als '40 Dagen Eten uit de Streek'. Want lokaal eten is duurzaam, gezond én lekker. En als we beter weten waar ons eten vandaan komt, zijn we bereid een eerlijkere prijs voor dit eten te betalen.

Officiële opening 

Op 3 oktober wordt de challenge ’40 Dagen Eten uit de Streek’ officieel geopend door wethouder Didi Dorrestijn van de gemeente Barneveld. Zij zal als eerste een krat streekproducten in ontvangst nemen bij Milligreens in Barneveld. Ook Leon Meijer, wethouder gemeente Ede, is aanwezig.

‘40 Dagen Eten uit de Streek’ kent een adviesgroep en kerngroep bestaande uit consumenten, producenten, investeerders en leveranciers: Renze Holwerda, Marlies Knol, Gert van Middendorp (Vanelly, duurzame melkveehouder en kaasmakerij met Landwinkel; deelnemer StreekproeVen en ProefLokaal), Marjanne Borren (Lankerenhof, biologisch pluimveebedrijf en lid Coöperatie Boerenhart; deelnemer StreekproeVen), Jantine van de Kraats (BoerEnBok), Bart Boon (Ecofields, duurzame en biologische kalverhouderij en slagerij, lid Coöperatie Boerenhart), Harry Rijken (consument), Peter Verburgh (cateraar/kok), Rogier Spierenburg (Rabobank Gelderse Vallei), Alfa Accountants en Stichting Ede Marketing. Daarnaast is er een actieve Klankbordgroep van 7 consumenten.

Bron: Bezoek Ede