Studenten WUR onderzoeken voedselverspilling in de zorg

Jaarlijks belandt ongeveer 40 procent van wat is ingekocht in de vuilnisbak bij zorginstellingen. Hoewel in verschillende zorginstellingen al succesvolle projecten plaatsvinden die verspilling verminderen, is er nog een flinke winst te behalen. Daarom onderzochten studenten van de WUR voor de Werkplaats Circulaire Voedselketens wat de rol is van voeding binnen zorginstellingen, waar het meeste voedsel verspild wordt en wat voor voedsel er wordt verspild. Zij bekeken daarnaast wat zorginstellingen nodig hebben om verspilling te verminderen.

Eén van de redenen voor het optreden van verliezen is dat het lastig is om maaltijd af te stemmen op de exacte behoefte van cliënten. Andere redenen zijn het lage bewustzijn onder personeel over mogelijkheden om verspilling te verminderen en beperkte financiële en logistieke haalbaarheid.

De geïnterviewde zorginstellingen uit Regio Foodvalley hebben zeker interesse deze verliezen aan te pakken en hebben behoefte aan bijvoorbeeld meer samenwerking hierover met ketenpartijen, meer uitwisseling onderling in bijvoorbeeld workshops en meer inzicht in hun eigen stromen.

Deze conclusies staan in het adviesrapport “Voedselverspilling verminderen in de zorg in Regio Foodvalley”. Dit rapport is geschreven in kader van het vak ‘Academic Consultancy Training’ (ACT), waarbij 5 studenten van Wageningen Universiteit een onderzoek uitvoerden voor de Werkplaats Circulaire Voedselketens en Regio Foodvalley.  

Wilt u meer informatie of op de hoogte blijven van het vervolg? Mail dan naar Suzan Klein Gebbink: post@suzankleingebbink.nl

Benieuwd naar het onderzoek?

Download het adviesrapport: “Voedselverspilling verminderen in de zorg in Regio Foodvalley”.

Naar overzicht