Studiereis Östergötland

Op 12, 13 en 14 juni heeft een triple-helix delegatie een bezoek gebracht aan de Zweedse regio Östergötland. Deze delegatie bestond uit partners uit het onderwijs, ondernemers en overheid. Östergötland heeft net als Regio Foodvalley een focus op agrifood, veel aandacht voor innovatie en een groeiende samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers.

Doel

Het doel van het bezoek aan Östergötland is onder andere om informatie en inspiratie op te doen over de samenwerking triple helix verband en in de gezamenlijke projecten. Maar anderzijds ook om de contacten tussen de organisaties onderling te leggen, met als bedoeling dat dat internationale samenwerkingsprojecten oplevert. Östergötland zet zich net als Regio Foodvalley hoog in op innovatie, op voeding en gezondheid en op de kruisbestuiving agro-ICT. Door in Brussel gezamenlijk deze thema’s onder de aandacht te brengen, wordt het makkelijker om Europese subsidies voor onze projecten te krijgen.

Samenwerking

De samenwerkingsgebieden tussen beide regio’s liggen bij de verschillende onderwerpen. Drie concrete voorbeelden zijn uitgelicht.

Gezond ouder worden

Ziekenhuis Gelderse Vallei overweegt samen met de Wageningen UR en zorginstelling als Opella om een groot project te starten rond gezond ouder worden: veel ouderen kampen zowel met overgewicht als met ondervoeding. De medische faculteit van de Universiteit van Linköping zou een goede aanvulling zijn op dit traject. Wellicht is het ook mogelijk om zowel in Zweden als in Nederland pilots uit te voeren.

Training in agrifood

Vanuit het Poultry Expertise Center zijn goede banden met Östergötland, en met name het Vreta Kluster. Tijdens het afgelopen bezoek is ook gepoogd tot een overeenkomst te komen waarbij de opleidingen van het PEC in Zweden worden aangeboden.

ICT samenwerking tussen Veenendaal en de Universiteit van Linköping

De universiteit van Linköping heeft een grote academie op het gebied van ICT. De regio Östergötland stimuleert dit ook, wat zich onder andere uit in de smart specializations waarvoor Europese subsidies worden verkregen: internet of things en visualization.

De deelnemers hebben gedurende deze drie dagen diverse presentaties gehad en Zweedse bedrijven bezocht.

Lees via de onderstaande link het uitgebreide reisverslag van de studiereis.

Reisverslag van de studiereis (pdf, 1,51 MB)
Naar overzicht