Succesvolle masterclass voor lokale en duurzame landbouw

Regio Foodvalley biedt mooie kwaliteitsproducten: van kaas en eieren tot rundvlees en brood. Steeds meer boeren willen voor een goede prijs duurzaam produceren, en gaan hun producten in de directe omgeving verkopen. De masterclass Korte ketens ondersteunt hen daarbij. Deelnemers zijn enthousiast.

In zeven bijeenkomsten leren ondernemers van experts en van elkaar hoe zij hun producten kunnen afzetten in de directe omgeving. Innovatieve businessmodellen, samenwerkingsvormen en nieuwe producten en diensten komen aan bod.

De serie masterclasses wordt aangeboden door de regiogemeenten Ede en Barneveld, LTO Gelderse Vallei, WUR en Coöperatie Boerenhart. Provincie Gelderland financiert het project met geld uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Dertien boeren krijgen begeleiding hoe zij hun producten lokaal aan de consument kunnen verkopen. Zo werken de deelnemers hun eigen ideeën uit en worden ze begeleid bij vervolgstappen.

Roel van Dijk van vleesboerderij Het Binnenveld in Rhenen vertelt in De Gelderlander: ‘Ik heb een echt gezinsbedrijf en houd van mijn beesten. De producten die ik maak, maak ik met liefde. En die verkoop ik liever direct aan de lokale markt dan anoniem. Ons vlees verkopen we al direct aan particulieren. Maar de helft van onze melk gaat nog naar de coöperatie. Ik zoek nog antwoord op de vraag hoe ik 300.000 liter melk kan vermarkten. Moeten we er kaas van maken of bieden we rauwe melk aan?’

‘In de masterclass helpen we elkaar, want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een eerlijke prijs voor onze producten. Het is mijn droom om alles wat we produceren op het erf zelf te verkopen en mijn mooie bedrijf ook in de toekomst veilig te stellen.’

Lees het hele verhaal op de website van provincie Gelderland

Naar overzicht