Het verhuisbedrijf verzorgt particuliere en zakelijke verhuizingen, nationaal en internationaal. Toen in maart de maatregelen rondom het coronavirus werden ingevoerd, merkte het bedrijf meteen de gevolgen.

Verhuisbedrijf beweegt mee met coronacrisis

Van thuiswerkplekken naar circulaire economie

Het verhuisbedrijf verzorgt particuliere en zakelijke verhuizingen, nationaal en internationaal. Toen in maart de maatregelen rondom het coronavirus werden ingevoerd, merkte het bedrijf meteen de gevolgen. “We hebben best veel klanten in de zorg”, legt Van der Wal uit. “Projecten bij zorginstellingen kwamen stil te liggen of werden uitgesteld.” Maar vrijwel op hetzelfde moment nam de vraag van particulieren toe. “Mensen zijn door corona terughoudend met het hulp vragen van vrienden. Ze kiezen in deze omstandigheid liever voor een professionele verhuizer.”

Waaijenberg Groep maakt met Mondial Movers deel uit van een landelijk netwerk van twintig verhuisbedrijven. “Zo kunnen we veel zaken samen regelen, zoals verzekeringen, bedrijfskleding en het inschrijven op Europese aanbestedingen”, noemt Van der Wal de voordelen. De coronacrisis betekende in de verhuiswereld weliswaar een terugval in de vraag naar internationale verhuizingen, maar er deden zich ook nieuwe kansen voor. “Veel mensen moesten opeens thuis gaan werken”, geeft Van der Wal aan. “We hebben bedrijven kunnen helpen met het verhuizen en inrichten van thuiswerkplekken.”

Anderhalve meter

Ook in de omslag naar een anderhalvemetereconomie heeft Waaijenberg nieuwe dienstverlening opgezet. “We geven advies en zorgen voor de herinrichting van werkplekken op anderhalve meter afstand, zodat organisaties kunnen voldoen aan de nieuwe richtlijnen”, zegt Van der Wal. Daarnaast leidde corona incidenteel tot bijzondere projecten: “Ziekenhuisbedden die in het stilgevallen onderwijs op een ROC-opleiding niet in gebruik waren, hebben we verhuisd naar een ziekenhuis dat juist extra bedden nodig had.”

De ondernemer heeft zo de afgelopen periode veel verschuivingen in het werk gezien. “Gelukkig zijn we niet van één markt afhankelijk en zijn we flexibel omgesprongen met nieuwe vragen”, verklaart Van der Wal de zelfs iets toegenomen omzet. “We zoeken voor elke vraag een oplossing en zetten service voorop.” Inmiddels hebben de meeste organisaties hun werkplekken op orde, maar komt voor het verhuisbedrijf nu het werk op gang voor de zorgorganisaties die eerder hun projecten hadden stilgelegd.

Wat de toekomst brengt, is lastig te voorspellen, vindt Van der Wal. De huizenmarkt, een belangrijke graadmeter voor het aantal verhuizingen, blijft broos, voorziet hij. “We zien wel dat steeds meer mensen uit de Randstad naar andere delen van het land vertrekken.” Inspelen op ontwikkelingen biedt nieuwe kansen. “Zo leggen we ons nu toe op het inhuizen van warmtepompen”, geeft de ondernemer als voorbeeld.

Speelgoededoelendoos

Vooral de circulaire economie is een ontwikkeling die Van der Wal aanspreekt. “Het is mooi dat daar in Regio Foodvalley veel aandacht voor is”, vindt hij. “We spelen op deze ontwikkeling in, onder meer met onze kringloopdoos die we samen met onze verhuisdozen aan al onze klanten meegeven. Vanaf oktober komt daar de ‘speelgoededoelendoos’ bij, om te voorkomen dat speelgoed wordt weggegooid en het juist in te zamelen voor gezinnen die het niet zo breed hebben.” Als verhuizer voert het bedrijf desondanks nog heel veel spullen af. “Als je het uit elkaar haalt, kun je met schoon afval en de nodige creativiteit veel hergebruiken. Dat moet je wel faciliteren, anders gebeurt het niet”, is de overtuiging van Van der Wal, die nu onderzoekt of het bedrijf een gezamenlijke milieustraat kan inrichten.

De ondernemer heeft van de coronacrisis geleerd hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. “We denken de wereld naar onze hand te kunnen zetten. Die valkuil is door de crisis aan het licht gebracht”, zegt Van der Wal. “We moeten een andere houding aannemen ten opzichte van de wereld om ons heen.” Toch blijft hij positief gestemd. “De crisis laat ook zien in welke rijkdom we leven. We kunnen best met een paar procent minder. En als je als ondernemer niet positief bent ingesteld, kun je beter stoppen. Deze tijd vraagt gewoon om creativiteit.”