Verspillingsvrije week 2021 gaf perspectief

7 tot 13 september was de verspillingsvrije week. In deze week ging heel Nederland voor #verspillingsvrij, vol inspiratie én leuke acties. Als nationale proeftuin tegen voedselverspilling wordt in Regio Foodvalley nauw samengewerkt tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners om verspilling tegen te gaan. Het doel is om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije Week waren er veel activiteiten in Regio Foodvalley om mensen te motiveren om deze week én de rest van het jaar minder voedsel te verspillen.

Beginnen bij de basis

Om minder voedsel te verspillen beginnen we bij de basis: het onderwijs en de burgers van morgen. Twintig basisscholen waren deze week bezig met de Smaakmissie Voedselverspilling en ook voor het voortgezet en mbo-onderwijs waren er speciale lespakketten en projecten. Woensdag 9 september presenteerden technasia leerlingen hun ideeën binnen het project ‘Stop Voedselverspilling!’ aan wethouders in Regio Foodvalley. Zo’n 300 leerlingen uit 3-VWO hebben in verschillende keuzeopdrachten een ontwerp gemaakt om voedsel langer te bewaren, reststromen te benutten of jongeren te activeren om minder voedsel te verspillen. De winnende groepjes van deze keuzeopdrachten mochten hun oplossing aan de wethouders presenteren.

In Nijkerk kregen de leerlingen van VMBO Aeres een heuse masterclass in koken met restjes van chefkok Christian Weij van Smaakpark Ede. Zowel docent Reurink als chefkok Weij zetten zich al heel lang in voor een duurzame, circulaire voedselketen, mede door verspilling tegen te gaan. Wethouder Mariëlle Broekman schoof aan bij deze masterclass. 

Met ondersteuning van Regio Foodvalley Circulair en het programma Jong Leren Eten kregen VMBO-leerlingen van Het Perron in Veenendaal op de laatste dag van deze themaweek een masterclass verspillingsvrij koken van chefkok Mick Denneman van het SmaakPark.

Thematafels en marktkramen

Er werden verschillende thematafels ingericht in de regio, bijvoorbeeld in de bibliotheek in Ede en Scherpenzeel. Hier konden passanten en geïnteresseerden informatie opdoen over voedselverspilling. In Scherpenzeel werd ook een kraam ingericht op de markt, waar koelkast- en vriezerstickers, eetmaatjes (handig voor de portionering van pasta en rijst) en Verspillingsvrije recepten werden uitgedeeld.

FoodSharing Wageningen organiseerde een gratis take-away diner, gemaakt van restproducten. Maaltijden gemaakt met liefde en van eten dat anders wordt weggegooid. Een van thuis meegebracht houdbaarheidsbakje kon gevuld worden met een heerlijke plantaardige maaltijd. Mascotte Becky van de Verspillingsvrije Week opende het take-away diner.

Communicatie

In de regio werd massaal gecommuniceerd over de Verspillingsvrije Week: van A0-borden langs de weg tot koelkaststickers in huis-aan-huis-blaadjes en verspillingsvrije tips op social media. Supermarkt Jumbo in Wageningen kreeg een plekje op NOS.nl met haar inventieve oplossing waarmee het broodverspilling terug heeft gedrongen met 50 procent. En Samen Tegen Voedselverspilling heeft een foto-expositie met Verspillingsvrije Helden, waarbij Tessy Hick (27) uit Wageningen de groep consumenten representeerde. Tessy is samen met de andere helden te zien op samentegenvoedselverspilling.nl/helden en tot en met 4 oktober bij Cultuur Haven Veghel.

Regio Foodvalley nomineerde haar eigen Verspillingsvrije Helden. In augustus werden acht professionals en ondernemers in het zonnetje gezet die zich in onze regio inzetten om producten te redden van de kliko. Zij deelden hun verhalen en handige verspillingsvrije tips. Zo heeft René Krebber een bestelplatform voor duurzaam geproduceerde catering met Zakelijk Bezorgd, verkoopt Judith Keizer alleen maar duurzaam geproduceerde producten bij Vreemde Streken en zet Timo Kruft zich met Teka Groep in tegen voedselverspilling tijdens evenementen. Bij Roel van Dijk worden zijn koeien gevoed met oud brood en fruit en werkt hij aan meer lokale compostering van oud voedsel. En foodfanaten Harold Engelen en Christian Weij zetten in op voedseleducatie en een duurzaam restaurantconcept. Christian Weij mocht in het programma De Week van Gelderland meer vertellen over hoe hij verspilling tegengaat en hoe je hier zelf mee aan de slag kan. Het belang is groot volgens Christian: “We stevenen af op een overbevolking en een voedseltekort en ik denk dat dat voor een groot deel op te lossen is in onze westerse wereld door gewoon minder weg te gooien met zijn allen!”

Benieuwd naar alle verspillingsvrije activiteiten in de regio? Hier vind je een complete terugblik op de Verspillingsvrije week 2021.