Foto: Maarten Weij

#verspillingsvrijeheld: Christian Weij, auteur Verrot lekker en eigenaar Smaakpark

Altijd op zoek naar creatieve manieren om voedselafval toch te gebruiken en mensen daarin te inspireren. Fermenteren is daarbij het toverwoord.

Eigenlijk behoeft hij in de regio bijna geen introductie meer. Christian Weij. Fooddesigner, auteur van het fermentatieboek Verrot Lekker en eigenaar van het SmaakPark in Ede. En onmisbaar in het rijtje verspillingsvrije helden. Hij is altijd op zoek naar creatieve manieren om voedselafval toch te gebruiken. En fermenteren is daarbij het toverwoord. “Zo maken we azijn van oude sappen, bieren of wijnen. We maken kimchi en pickles van groenteafval, sojasaus van koffieprut en oud brood en nog veel meer. En alles waarvan we niks eetbaars kunnen maken, composteren we tot voedingsstof voor onze eigen tuin”, legt Christian uit. 

Een culinaire ontdekkingstocht

Midden in Regio Foodvalley is Het SmaakPark van Christian gevestigd, op het WFC-terrein. Een culinaire ontdekkingstocht waar alles draait om verantwoorde voeding. ‘Spelen met eten mag’, luidt de website. “Een soort permanent Foodfestival voor iedereen die lekker, duurzaam en gezond wil eten”, zegt Christian met een grote glimlach. Voor iedereen is er iets culinairs te beleven. Bezoekers komen er om te eten, drinken, proeven en leren. En ondernemers die met duurzame/gezonde voeding bezig zijn, kunnen ruimte krijgen om producten te bedenken, te produceren, te laten proeven en te verkopen.

"Ik probeer al jaren via workshops, lezingen en boeken mensen te inspireren om minder voedsel weg te gooien. Enerzijds door ze te leren hoe je dingen langer houdbaar kunt maken, maar ook door ze te inspireren iets met afval te doen."

Foto: Maarten Weij

Doe iets met je afval

Christian probeert al jaren via workshops, lezingen en boeken mensen te inspireren om minder voedsel weg te gooien. “Enerzijds door ze te leren hoe je dingen langer houdbaar kunt maken, maar ook door ze te inspireren iets met afval te doen.” Christian laat je bijvoorbeeld zien wat voor lekkers je er kunt maken van gerimpelde groenten en oud brood zodat ze niet in de prullenbak belanden. In deze video van Food Inspirations legt Christian in 1,5 minuut uit hoe je leert fermenteren, zodat je je kliekjes niet hoeft weg te gooien. 

Verspillingsvrije tip

“Koop een azijnpot, giet daar een scheut goeie, troebele azijn in (hier zitten nog levende azijnzuur bacteriën in) en gooi al je restjes wijn, bier of suikerhoudende dranken in. Zet hem op een warme plek - bijvoorbeeld de koelkast waar het warmer is dan in de rest van je huis - en je hebt na een week of 5 hele goeie azijn.”

Naar overzicht