#verspillingsvrijeheld: Mark Mudde - eigenaar van Jumbo Scherpenzeel

In zijn supermarkt wordt van alles gedaan om verspilling te voorkomen, van slim inkopen tot een samenwerking met Too Good To Go en de Voedselbank en het verzamelen van sinaasappelschillen voor afwasmiddel.

Er zijn weinig mensen die zó jong al supermarktervaring opdeden als Mark Mudde: toen hij slechts 10 jaar oud was vulde hij zijn eerste vakken in de C1000 van zijn ouders. Inmiddels heeft hij in zijn carrière in de supermarktbranche ontelbaar veel producten verloren zien gaan. Nu is hij eigenaar van Jumbo Mudde in Scherpenzeel. “Ik vind het horen bij mijn verantwoordelijkheid als ondernemer om hier iets aan te doen. Te beginnen bij mijn eigen schappen.”

Betrokken

Bij Jumbo Mudde komen klanten in de omgeving van Scherpenzeel voor hun dagelijkse boodschappen. “Wij bieden het grootste assortiment aan tegen de allerlaagste prijs. Daarnaast kiezen wij er bewust voor om de keten kort te houden: we bieden daarom ook een uniek assortiment van lokale producten aan.” Je merkt aan Mark dat hij erg betrokken is bij zijn omgeving. Hij is veel in gesprek met klanten in de winkel en zet zich in voor lokale stichtingen, goede doelen, de gemeente en de winkeliers- en ondernemersvereniging. En ook zijn indirecte omgeving wordt niet vergeten. “Nu ik zelf ondernemer ben vind ik het erg belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en daar is het tegengaan van voedselverspilling een onderdeel van. Ik besteed hier in mijn winkel dan ook veel aandacht aan en onderneem verschillende acties om dit tegen te gaan.”

"We verzamelen de schillen van de sinaasappels van de sinaasappelpers die we gebruiken in onze winkel. Van deze schillen maakt Jumbo afwasmiddel en allesreiniger.”

Enorme besparingen

In de supermarktbranche gaan enorme hoeveelheden voedsel over de band. Maar ook veel gaat verloren. “Ik heb al jaren met eigen ogen gezien wat er dagelijks allemaal aan producten in de prullenbak verdwijnt. Ik ben me er van bewust dat het om enorme hoeveelheden gaat”, legt hij uit. En juist daarom liggen er dus ook kansen voor enorme besparingen. “Onze winkel krijgt, zoals elke Jumbo, een besteladvies. Met dit advies kopen we genoeg producten in om onze klanten te helpen, zonder dat er te veel overblijft. We proberen klanten te inspireren om minder te verspillen. Producten met een houdbaarheidsdatum van vandaag worden aangeboden tegen een lager bedrag of aangeboden via Too Good To Go.” Dit is een app waarmee klanten via een app een verrassingspakketje aanschaffen met daarin producten die een houdbaarheidsdatum van vandaag hebben. Daarnaast steunt Jumbo Mudde de lokale voedselbank. “Ook verzamelen we de schillen van de sinaasappels van de sinaasappelpers die we gebruiken in onze winkel. Van deze schillen maakt Jumbo afwasmiddel en allesreiniger.”

Verspillingsvrije tip

"Zorg ervoor dat je een boodschappenlijstje maakt. Op deze manier check je niet alleen wat je nog in huis hebt, maar koop je ook niet meer dan nodig is. Zo hoef je minder weg te gooien. Wees ook creatief met restjes. Er is altijd wel een lekker gerecht van te maken. In het Hallo Jumbo magazine en op Jumbo.com kun je genoeg inspiratie opdoen om te koken met restjes."

Naar overzicht