#verspillingsvrijeheld Nick Roelofsen, K-Fresh

K-Fresh produceert verse, voorgesneden AGF-producten. Nick probeert met slimme inkoop en logistiek de houdbaarheid voor de (thuis)kok zoveel mogelijk te verlengen.

Nick Roelofsen heeft jarenlang zelf in de keuken gestaan. Hij weet als geen ander dat voor een smaakvol gerecht verse ingrediënten nodig zijn. Maar ook dat verse producten schoonmaken, snijden en mixen erg veel tijd kost. Nu werkt hij als Logistiek Manager en Inkoper bij K-Fresh in Veenendaal en helpt hij chefs en consumenten met deze uitdaging. “Doordat wij zelf elke dag groenten vers snijden is verspilling een ontzettend belangrijk thema,” vertelt hij.

Voorgesneden groenten

K-Fresh levert een compleet assortiment gesneden AGF-producten. Van verse rauwkosten en salades voor cateraars en delicatessezaken tot gesneden groenten & fruit voor restaurants en hotels. Door groente en fruit te snijden, verkort je de houdbaarheid. “Ga maar na: een aardappel kun je prima een paar weken laten liggen. Maar eenmaal in blokjes gesneden is hij een stuk minder lang houdbaar,” legt Nick uit. Dan vergroot je dus het risico dat het veel sneller weggegooid zou moeten worden. “Daarom zijn we altijd bezig met verbeteren van de houdbaarheid van onze producten.” Zo koopt Nick zoveel mogelijk rechtstreeks in bij de boer. Daardoor heeft K-Fresh zoveel mogelijk grip op de kwaliteit van de producten en een zo kort mogelijke tijd tussen oogst en verwerking.

Weggooien is de gemakkelijke weg, en daar kies ik nooit voor.

Creatief met snij-afval

“Een beetje verspilling hou je altijd wel, maar wij proberen zoveel mogelijk verspilling tegen te gaan,” geeft Nick aan. Het wil nog wel eens gebeuren dat er teveel gesneden wordt. Deze producten gaan niet verloren maar worden weer verwerkt in bepaalde mixen/rauwkosten. Zo hebben ze een rauwkostsalade van de dag: deze bestaat grotendeels uit producten die over blijven uit de productie . “Of we proberen deze producten gelijk tegen een leuke prijs door te zetten naar een van onze klanten zodat zij dit zelf kunnen verwerken.” Uit zijn koksverleden weet Nick dat je van veel producten de resten of zelfs de afsnijdsels nog kunt hergebruiken in plaats van deze weg te gooien. “Denk aan bouillons trekken, er een leuke roerbak van maken of het verwerken in een makkelijk of leuk gerecht. Weggooien is de gemakkelijke weg, en daar kies ik nooit voor.”

#Verspillingsvrije tip

Probeer altijd als je met voedsel werkt vooruit te denken en bij voorbaat al te weten wat je kunt doen met de resten die je over hebt. Je kunt alles gebruiken: de stronkjes van spruitjes, de stelen van boerenkool en koriander, de pitten van pompoenen. Maak er een bouillon van, een makkelijke maaltijd, of gebruik het om meer smaak te creëren aan een sausje.

Naar overzicht