voedselverspilling Timo Kruft Teka Groep

#verspillingsvrijeheld: Timo Kruft - oprichter TeKa Groep

TeKa groep doet veel om verspilling tijdens evenementen te voorkomen, waaronder efficiënt, lokaal en seizoensgebonden inkopen en het monitoren en goed scheiden van resten.

“Hier is alles wat je eet smaakvol. Dat komt vooral omdat de ingrediënten vers en lokaal geproduceerd zijn.” Voorthuizenaar Timo Kruft heeft het over Italië, waarvandaan hij belt tijdens zijn vakantie. Dat hij tijd vrij maakt om zijn visie op voedselverspilling te delen zegt veel over zijn geestdrift als het om dit onderwerp gaat. Als eigenaar van de TeKa Groep zet hij zich dan ook sterk in om voedselverspilling in de evenementenbranche te verminderen. “Als ondernemer wil ik gewoon kosten besparen waar mogelijk. Voedsel weggooien is eigenlijk geld weggooien. En als mens krijg ik er gewoon de kriebels van als ik zie hoeveel er verspild wordt.”

Gastvrijheid

De TeKa Groep is één van de grootste spelers in de Nederlandse evenementenbranche, met veel locaties in Regio Foodvalley, zoals de Midden Nederland Hallen, Kasteel De Schaffelaar, De Werelt en de Mauritskazerne. Juist in deze sector is voedselverspilling een belangrijk thema. “In de horeca draait alles om gastvrijheid en een geweldige ervaring. Daar hoort enige mate van overvloed bij. Als je gasten het gevoel hebben dat er te weinig is, zijn ze minder tevreden. We zijn dus altijd aan het balanceren tussen gastvrijheid en het voorkomen van verspilling”, legt Timo uit.

voedselverspilling Timo Kruft Teka Groep

"Als je gasten het gevoel hebben dat er te weinig is, zijn ze minder tevreden. We zijn dus altijd aan het balanceren tussen gastvrijheid en het voorkomen van verspilling."

Mooie producten

Timo vindt het verschrikkelijk hoeveel voedsel er verspild wordt. “Als iedereen zich er eens bewust van was hoeveel moeite boeren, telers en food experts doen om producten te maken die geserveerd worden tijdens een evenement. Of die in je koelkast liggen. Dat hoort niet in de prullenbak te belanden”, vindt hij. Hij schetst hoe in Vlissingen volle containers met bananen worden teruggestuurd omdat er een paar plekjes op zitten. Of hoe we knoflook uit China halen, terwijl we ook knoflook naar China exporteren. Of hoe in ziekenhuizen veel ongebruikt eten wordt weggegooid omdat dit vanwege voedselveiligheid het ziekenhuis niet uit mag. “Soms streven onze regels rondom voedselveiligheid misschien wel hun doel voorbij.”

Vijf keer spinazie

Bij TeKa Groep werken ze er hard aan om zoveel mogelijk eten dat bedoeld is voor menselijke consumptie, ook door mensen te laten gebruiken. Pas als het niet anders kan gaat het door als dierenvoeding. Tijdens al hun evenementen worden zoveel mogelijk lokale seizoensproducten, op verschillende wijzen in het menu toegepast. “Door spinazie op vijf manieren te gebruiken benut je het seizoen, gooi je minder weg en bespaar je op de inkoop”, legt hij uit. Daarnaast benevelen ze bij De Werelt in Lunteren het buffet om de houdbaarheid te verlengen. Hun soepen worden gemaakt van ‘buitenbeentjes’ van een lokale teler. En alles wat toch in de kliko belandt wordt gemonitord en goed gescheiden. “Zo weten we precies wat er weggaat en kunnen resten verwerkt worden tot diervoeding.”

"Ga gewoon wat doen."

Omslag nodig

Timo gelooft dat er een grote omslag nodig is in onze mindset. “We kunnen alles eten wat we willen, wanneer we willen. Aardbeien in de winter, bananen die perfect geel en avocado’s die perfect rijp zijn. Terwijl pure producten juist níét altijd beschikbaar zijn en er níét altijd uitzien zoals we gewend zijn.” Aan andere ondernemers wil Timo meegeven: “Je doet het niet altijd goed en je lost het ook niet in je eentje op. Maar dat je ermee bezig bent is altijd al meer dan niets doen. Begin bij jezelf en maak het klein. Ga gewoon wat doen.”

Foto's: Sjoerd Fotografie

Verspillingsvrije tip

"Koop van dichtbij, rechtstreeks bij de boer en als het in het seizoen is. En eet minder vlees maar wel goed vlees. Juist als dingen niet onbeperkt beschikbaar zijn dan geniet je er meer van."