Stand 'Back to the bean' tijdens Food Inspiration Outdoor

Back to the Bean

Podium voor peulvruchten van eigen bodem tijdens Food Inspiration Outdoor 2023

Op 20 en 21 juni presenteerde Regio Foodvalley zich samen met De Eiwitboeren van Nederland, Lekker Lupine en de Green Protein Alliance met ‘Back to the Bean’ tijdens Food Inspiration Outdoor in Ede. Bij Back to the Bean stonden de peulvruchten van Nederlandse bodem centraal. Peulvruchten zijn veelzijdig, voedzaam, gezond en een duurzaam ingrediënt. Food Inspiration Days Outdoor is het business-to-business event voor innovatieve professionals in food en hospitality.

Liefde voor food

Tijdens het openingsprogramma van Food Inspiration Outdoor ging het over de liefde voor food, de manier waarop eten wordt geproduceerd, bereid en verwerkt. Wethouder Gerard van Deelen (Scherpenzeel), bestuurlijk verantwoordelijk voor het regionale thema Food, opende de tweede dag het outdoor event. Hij vertelde wat dit thema voor Regio Foodvalley betekent en op welke manier wij regionaal samenwerken om nieuwe, innovatieve ideeën verder te helpen.

Reis van de peulvruchten

De aanwezigen werden meegenomen in de ‘reis van de peulvrucht’, een reis van grond tot mond. Peulvruchten werden in de jaren 50 volop in Nederland geteeld, verwerkt en gegeten, totdat de internationale handelsverdragen elders goedkoper geteelde peulvruchten toestonden. Dit leidde tot een dip in het Nederlandse akkerbouwareaal van peulvruchten. Verschillende initiatieven, zoals de Nationale Eiwitstrategie en de Bean Deal, dragen de laatste jaren bij aan het herstellen van teeltmogelijkheden voor de Nederlandse peulvrucht. De bezoekers ontmoetten de boeren van vier eiwitrijke gewassen van Nederlandse bodem: lupines, kikkererwten, vuurbonen en veldbonen. En daarna ontdekten ze de overheerlijke gerechten gemaakt van deze vier peulvruchten: Nederlandse bruine bonensoep met vuurboon en soja yoghurt, smokey tofu stengels van kikkererwten, echte Nederlandse falafel van lupine, pastasalade van veldbonen en vuurbonen of puur brood met funky lupine spreads. De bezoekers maakten ook kennis met het aanbod van plantaardige producten die tegenwoordig breed beschikbaar zijn in de supermarkten.

Partners plantaardige voedselvoorziening

Regio Foodvalley werkt samen met ondernemers en onderwijsinstellingen aan onder andere een duurzame, gezonde en plantaardige voedselvoorziening. Voor de deelname aan Food Inspiration Outdoor zochten we samenwerking met verschillende partners die zich hiervoor inzetten.

  • De Eiwitboeren van Nederland, producentenorganisatie van telers van vlinderbloemige die ervoor willen zorgen dat peulvruchten van eigen bodem weer op de kaart komen.
  • Platform Lekker Lupine: dat zich richt op de teelt en afzet van lupinebonen in Nederland.
  • Vereniging Green Protein Alliance zet zich in om plantaardige eiwitconsumptie te stimuleren, naar een gezonde balans voor mens, dier en milieu.
  • Cateraar Compass Group Nederland: die met hun duurzaamheidsconcept Nula onder andere meer plantaardige producten op het menu zetten. Zij zijn tevens lid van de Green Protein Alliance.

Deze partners hebben samen met andere organisaties in Nederland vorig jaar de Bean Deal ondertekend en zich daarmee gecommitteerd om de peulvrucht weer terug op de akkers te krijgen met een goed verdienmodel voor de boer.

Beeldmerk voor bonen van eigen bodem

Tijdens dit outdoor event lanceerden De Eiwitboeren van Nederland een eigen beeldmerk. Het beeldmerk is er voor producenten en afnemers die waarde hechten aan de verbinding tussen de Nederlandse boer en inwoner en de herkomst van ons voedsel. En die het voor consumenten gemakkelijker willen maken om een gezonde keuze te maken.