Gerard van Deelen reikt groentepakket uit aan bso Happy Kids (Scherpenzeel)

Gezonde Smikkelweken 2023 in Regio Foodvalley van start

Buitenschoolse opvang (bso) Happy Kids uit Scherpenzeel (Gelderland) ontving vandaag een groentebox uit handen van wethouder Gerard van Deelen (Scherpenzeel), die als bestuurder verantwoordelijk is voor het thema Voedsel in Regio Foodvalley. Met deze groentebox gaan de kinderen deze zomer op groente-ontdekkingstocht. De start van de Gezonde Smikkelweken is hiermee officieel ingeluid. Van Deelen: “Wat geweldig dat er in Regio Foodvalley 42 bso’s en kinderdagverblijven met 3.570 kinderen meedoen met de Gezonde Smikkelweken en dat deze kinderen de groentechallenge aangaan. Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezond eten, maar ook bewust gezonde keuzes maken. Zo’n groentebox met spelletjes, activiteiten en lekkere groenten en fruit, kan daar zeker bij helpen.”

Ook bij bso Zwaluw van kinderopvangorganisatie Kind & Co Ludens in Veenendaal (Utrecht) zijn de Gezonde Smikkelweken gestart. Zij namen het vrolijke groentepakket in ontvangst uit handen van Claudia van den Bergh (JOGG Veenendaal) en Lisa Verbruggen (Jong Leren Eten). “Wat we dagelijks eten en drinken is van directe invloed op onze gezondheid. Het is belangrijk om een omgeving te creëren waarin elk kind weet wat gezond en duurzaam eten is. JOGG en JLE zetten zich ook in deze regio hiervoor in“, aldus Van den Bergh.

Aftrap in Gelderland en Utrecht

De kick-off van de Gezonde Smikkelweken vindt plaats in de week van 17 juli. Alle provincies doen mee en hebben elk hun eigen kick off. In provincie Gelderland zijn er 74 locaties met ongeveer 6.300 kinderen die meedoen en in provincie Utrecht 108 locaties met ongeveer 9.200 kinderen. Net als bso Happy Kids en bso Zwaluw ontvangen ook de andere bso's vrolijke pakketten met verse groenten, spelletjes en activiteiten. Het pakket bestaat onder andere uit: ingrediënten om een courgettecake te bakken en een zintuigenspel, waarmee de kinderen onbekende smaken, zoals ananas-tomaten, ontdekken.

Recordaantal deelnemers

Dit is de derde editie van de Gezonde Smikkelweken, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen. Dit jaar is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar; 120.000 kinderen doen mee op 1.100 buitenschoolse opvang-locaties, ruim 200 basisscholen en 10 kinderdagverblijven in Nederland.

Doe thuis ook mee!

Kinderen die niet naar de deelnemende bso’s of kdv’s gaan, kunnen via het online platform toch thuis gratis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Alle deelnemende kinderen ontvangen een kook- en speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Deze activiteiten kunnen ze individueel doen of samen met hun familieleden. Door deel te nemen aan de challenges maken ze kans op honderd prijzen, variërend van een Cortina fiets en Nike Air Jordans tot een stuntstep en tijdschriftabonnementen. Meedoen kan tot en met 3 september 2023 via www.gezondesmikkelweken.nl

Regio Foodvalley geeft extra impuls

In Regio Foodvalley werken acht gemeenten (Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen) samen met provincies Gelderland en Utrecht, ondernemers en onderwijsinstellingen aan een duurzame en gezonde voedselvoorziening. Regio Foodvalley maakt deelname van zo’n 42 extra bso-locaties in de provincies Gelderland en Utrecht mede mogelijk.

De Gezonde Smikkelweken zijn een initiatief van Stichting Spoony. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door overheidsprogramma Jong Leren Eten, Voedingscentrum, Regio Foodvalley, RNOB, Van Kekem Fruit, De Streekboer, Froot, Koopmans, Bonduelle, TooTea, Santa Maria en de gemeenten  Veenendaal, Ede, Wageningen.