Minister Harbers gaat in gesprek over gefaseerde aanpak Knooppunt A1-A30

Minister Mark Harbers gaat in gesprek met de provincie Gelderland, Regio Foodvalley en de gemeente Barneveld over de mogelijkheid om Knooppunt A1-A30 gefaseerd aan te pakken. Hij zei dat woensdag toe aan de Tweede Kamer. Dat gebeurde tijdens een debat waar werd gesproken over zijn plan om een streep te zetten door de aanleg van nieuwe wegen en in plaats daarvan te investeren in beheer en onderhoud van bestaande infrastructuur.

Dat plan heeft grote gevolgen voor de dringend gewenste aanpak van de Knooppunten Hoevelaken en A1/A30 bij Barneveld. Hierover werden in het verleden bestuurlijke afspraken gemaakt. De beide knooppunten zijn van strategisch belang voor één van de belangrijkste economische corridors in Nederland: de A1.

Faseren

Regio Foodvalley stelde daarom, samen met de gemeente Barneveld, de provincie Gelderland en met ondernemers- en transportorganisaties, voor om de aanpak van het Knooppunt A1-A30 te faseren door eerst de zuidzijde aan te pakken en op een later moment de noordzijde. Een aantal Kamerleden wees minister Harbers afgelopen woensdag op dit voorstel en vroeg hem om hierover met de regio in gesprek te gaan. De minister had al aangegeven open te staan voor oplossingen en zei de Kamer toe over A1-A30 met de provincie en de regio in gesprek te gaan.

Gesprek

“Wij zijn erg blij met de toezegging van minister Harbers om samen met ons te kijken op welke manier een gefaseerde aanpak van Knooppunt A1-A30 kan bijdragen aan het verminderen van dagelijkse files en ongelukken. Dat is écht nodig. Niet alleen voor de bereikbaarheid van de regio, maar ook voor Midden- en Oost-Nederland. Niet in de laatste plaats vanwege de tienduizenden woningen die worden gebouwd in Regio Amersfoort (27.000 woningen) en Regio Foodvalley (40.000 woningen)”, zegt Engbert Stroobosscher, regionaal portefeuillehouder mobiliteit. “Een gefaseerde aanpak van het knooppunt kan op korte termijn al bijdragen aan het verminderen van de dagelijkse files en de vele ongevallen – zowel óp de A1 als bij de beruchte ‘botsbocht’ richting A30”, vult wethouder Mijntje Pluimers-Foeken van Barneveld aan.