Regio Foodvalley: “Snel meer duidelijkheid over stikstofcijfers”

Regio Foodvalley wil dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) snel duidelijkheid geeft over de stikstofplannen van het kabinet. NRC berichtte gisteren over plannen voor stikstofreductie in de Gelderse Vallei tot tachtig procent in de komende acht jaar. “Als de cijfers kloppen, dan zijn de gevolgen voor de agrarische sector ingrijpend en gaat dit heel veel betekenen voor onze boeren en hun gezinnen. Wij zijn daar met hen bezorgd over.’’

Dat zegt wethouder Jan Pieter van der Schans van de gemeente Ede namens de acht gemeenten van Regio Foodvalley. “Wij onderschrijven de noodzaak om de uitstoot van stikstof te verminderen en de natuur te herstellen. Tegelijkertijd is een Foodvalley zonder landbouw niet denkbaar. Wij hebben de afgelopen jaren daarom – samen met onze agrarische sector – hard gewerkt aan plannen om die uitstoot naar beneden te brengen. Daarnaast werken we aan een duurzaam perspectief voor een gezonde toekomstbestendige agrarische sector. Juist in onze regio, met veel agrarische bedrijven en in de directe nabijheid van stikstofgevoelige natuurgebieden als de Veluwe, is er het diepe besef om met elkaar (agrariërs, gemeenten, regio’s en provincies) tot goede maatregelen te komen.”

Duidelijkheid

De stikstofplannen van het kabinet staan in een brief die volgende week vrijdag in de ministerraad wordt besproken. “Wij willen graag kennisnemen van de concrete plannen van de minister. Daarom roepen wij haar op de plannen sneller openbaar te maken. We kunnen dan ook inhoudelijk op de plannen van de minister reageren”, aldus Van der Schans.