BSO kinderen krijgen spelenderwijs les over groenten en fruit

Regio Foodvalley steunt de Gezonde Smikkelweken op BSO’s in de zomervakantie

De inschrijving voor de Gezonde Smikkelweken, het grootste groenten-inspiratie-programma van Nederland voor kinderen, is geopend! Tijdens deze derde editie gaan maar liefst 90.000 kinderen op 1.000 buitenschoolse opvanglocaties (BSO's) op groenten-ontdekkingstocht in de zomervakantie. Dit programma heeft zich de laatste twee jaar bewezen en veel succes gehad op de BSO’s.  
Regio Foodvalley vindt het belangrijk dat kinderen meer leren over gezond eten, meer gaan proeven en experimenteren met groenten en fruit, om spelenderwijs, aan hun gezondheid te werken. Daarom maakt de regio het mogelijk dat er vanuit alle acht gemeenten minimaal twee BSO’s mee kunnen doen. Het aantal gemeenten draagt nog additionele financiering aan voor extra BSO’s.

Wat houden de Gezonde Smikkelweken in?

BSO's ontvangen een pakket vol groenten en groenten-activiteiten om samen met de kinderen een week lang te koken, bakken en te spelen. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar ontwikkelen zo voedselvaardigheden, werken aan hun smaakontwikkeling en leren over gezonde en duurzame voeding. Aan het eind van de Smikkelweek krijgen alle kinderen een Kook- en Speelboek mee naar huis voor een zomer lang gezonde en duurzame pret. Alle groenten en spelmaterialen worden op locatie bezorgd, zodat dit de BSO’s geen extra werk oplevert. Alles is in lijn met de richtlijnen van het Voedingscentrum en Gezonde Kinderopvang. Alle acht gemeenten van Regio Foodvalley zijn enthousiast over dit aanbod en willen het graag dit jaar uitproberen. Zo krijgen ook kinderen in deze regio tijdens de zomervakantie een mooi, gezond en vrolijk vakantieaanbod. Dit is ook voor gezinnen die thuisblijven erg aantrekkelijk. Als het programma goed bevalt, is er de intentie om dit meerdere jaren aan te bieden.
 
Initiatiefnemer is Stichting Spoony, die samen met partner Jong Leren Eten en vele andere partners zorgt voor een programma vol gezonde en duurzame pret, maar dit ook financieel laagdrempelig mogelijk maakt voor alle BSO's. Aanmelden kan tot eind mei via: de websitevan de Gezonde Smikkelweken, vol = vol!