groepsfoto met de winnaars van de Innovatieprijs, ICT Award en Young Talent prijs

Saia Agrobotics wint Innovatieprijs Regio Foodvalley 2023

Saia Agrobotics uit Wageningen heeft woensdagavond de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2023 gewonnen met een bijzondere oplossing voor personeelstekorten in de glastuinbouw. Zij sturen niet robots de jungle in, maar halen de plant naar de robot. De publieksprijs ging naar Upstream Foods uit Wageningen. Zij maken smakelijke alternatieve vis door stamcellen toe te voegen aan plantaardig eiwit. ‘Vis zonder vangst’, zoals ze het zelf noemen.

Innovatie zit in het DNA van Regio Foodvalley. Met slimme ideeën, met onverwachte samenwerkingen en met een gezonde dosis pragmatisme wordt gewerkt aan de toekomst. De Innovatieprijs Regio Foodvalley zet de mooiste innovaties én de ondernemers die ze ontwikkelden in de schijnwerpers. De jaarlijkse prijzen werden voor de derde keer uitgereikt. De winnaars ontvingen hun awards op 11 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst op de WUR Campus in Wageningen, bijgewoond door zo’n 200 ondernemers uit de regio.

“Ik zie veel mooie ideeën en jonge talenten. Wij hebben hier veel wetenschappers die willen blijven onderzoeken, en dat is belangrijk”, zegt jurylid Maud Hulshof, wethouder van Wageningen en bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Economie bij Regio Foodvalley. “Maar deze initiatieven brengen kennis juist naar de praktijk.”

Juryprijs

De juryprijs ging naar Saia Agrobotics uit Wageningen. Dat bedrijf werkt al twintig jaar aan innovatieve oplossingen voor de glastuinbouw, een sector die door klimaatverandering en bevolkingsgroei wereldwijd steeds groter wordt. Maar er zijn steeds minder mensen die het zware werk willen doen. Saia heeft hiervoor een disruptieve manier gevonden. Door de plant naar de robot te halen, kan die alles zien en overal bij. “Wij werken al heel lang onder de radar. Door het winnen van de Innovatieprijs kunnen we laten zien dat we een goede oplossing in handen hebben. Het lijkt complex, maar de basis is simpel”, zeggen Lianne Scholtens en Ruud Barth van Saia Agrobotics.

ICT Award Regio Foodvalley

Voor het eerst werd dit jaar ook de ICT Award Regio Foodvalley uitgereikt. De juryprijs ging naar BFG Warehousing uit Nijkerk. Zij hebben een handige ‘forecasting tool’ bedacht voor de fresh food-sector waarmee voedselverspilling in de retail kan worden teruggedrongen. “Met deze prijs kunnen we laten zien wat er allemaal mogelijk is. Het gaat heel hard. Nu kunnen we al 40 procent verspilling voorkomen, binnen drie jaar kan dat naar 90 procent. En verder. The sky is the limit”, zeggen Rosa van Sas-Andriesen en Stefan van Dijk van BFG. De winnaar van de publieksprijs is Aryzon World uit Ede, dat training en onderwijs ontwikkelt voor uniek denkende medemensen met labels als ADHD, ADD, dyslexie, autisme, hoogbegaafdheid en meer.

Young Talent Award

Ieder jaar wordt de Young Talent Award uitgereikt. Die ging dit jaar - na een succesvolle pitch - naar Itsy Cycle (Baby & Kids) uit Ede, een initiatief van Chesley Verbond. Als jonge moeder ontdekte ze dat babyspullen maar kort worden gebruikt en bijna nooit gerecycled. Ze bedacht een gebruiksysteem voor elke fase van het jonge leven, gekoppeld aan begeleiding en contactmogelijkheden voor jonge moeders. Chesley Verbond: “Ik wil alle moeders helpen in bewust ouderschap, niet alleen de minder bedeelden. Op die manier kan Itsy Cycle ook waardevol zijn voor de gemeenten in deze regio.”

De Innovatieprijs Regio Foodvalley is mede mogelijk gemaakt door:

 • FOV Regio Foodvalley
 • Rabobank
 • Regio Foodvalley
 • Living Lab Regio Foodvalley Circulair
 • ICT Valley
 • RCT Gelderland
 • Van Gent Autobedrijf
 • InnoConnect
 • CHE Christelijke Hogeschool Ede
 • VNO-NCW Veluwevallei
 • Van Munster Media