Logo van de Verspillingsvrije week 2023

Veel belangstelling bij scholen voor activiteiten in de Verspillingsvrije Week 2023

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Om daar aandacht voor te vragen, organiseert Samen tegen Voedselverspilling de Verspillingsvrije Week van 11 t/m 17 september. Doe je dit jaar weer mee?

Ook dit jaar biedt Regio Foodvalley in de Verspillingsvrije Week verschillende activiteiten aan voor het onderwijs. De belangstelling daarvoor is dit jaar groot.

Masterclasses Koken met Gered Voedsel voor VO en MBO

Maar liefst 6 scholen, met 7 klassen, doen dit jaar mee aan een Masterclass Koken met restvoedsel. Dit zijn VO-scholen, zoals het Marnix College, Aeres VMBO Nijkerk, Pantarijn MHV, Aeres VMBO Ede, maar ook het Dulon College (ROC A12) en Aeres MBO Ede doen mee. Met gespecialiseerde koks uit de regio gaan zij aan de slag met koken en bereiden van nieuwe gerechten, op basis van ‘gered voedsel’. Opvallend is dat dit jaar ook niet-Food-opleidingen graag meedoen, zoals de Opleiding tot leefstijlcoach, waar maar liefst 3 klassen zich hebben gemeld. Ook binnen het voortgezet onderwijs zien we een bredere verspreiding van de belangstelling over diverse vakken. Bijvoorbeeld binnen het vak Persoonlijke Verzorging, of het keuzevak Duurzaamheid.
Leuk om te vermelden is de activiteit op Aeres Nijkerk, waar gekookt gaat worden uit een boekje met ‘Recepten tegen Voedselverspilling’; een boekje dat door de jeugdgemeenteraad daar (basisschoolleeftijd) is samengesteld begin dit jaar.

HBO-challenge Zero Food Waste

Ook voor het HBO start er een mooie activiteit. Op 12 september vindt voor het HBO uit heel Nederland de kick off van de Zero Food Waste Challenge plaats. Na het succes van de eerste landelijke ronde vorig schooljaar, wordt deze challenge dit jaar uitgebreid en opnieuw aangeboden. 160 studenten hebben zich al ingeschreven, waaronder een studentengroep van Aeres HBO Wageningen.

Excursie naar Food-bedrijven en -ondernemers

Samen met de Food Academy Nijkerk, die net als Regio Foodvalley met en voor Foodondernemers werkt (maar dan vooral gericht op opleidingen) is er bekeken of er in deze Verspillingsvrije week ook Foodondernemers zijn die klassen kunnen ontvangen. Niets is immers leuker en leerzamer dan op locatie zien en ervaren hoe een product tot stand komt en wat daarvoor nodig is. Ook wat er aan restvoedsel, of reststoffen overblijft is interessant. Het tegengaan van voedselverspilling gaat immers vaak over het voorkomen van restafval; of, als er wel afval is, over het gebruik hiervan op een andere manier die toch een product oplevert.
Met veevoederbedrijven Navobi en Alpuro worden op dit moment de laatste afspraken gemaakt om klassen uit van Aeres VMBO Nijkerk te kunnen ontvangen.

Basisonderwijs aan de slag met Smaakmissie Voedselverspilling

Voor het basisonderwijs is er een mooie Smaakmissie Voedselverspilling. Een les over het voorkomen van voedselverspilling, met kleine onderzoeks- en maakopdrachtjes. De organisatie Smaaklessen van de Wageningen Universiteit heeft deze Smaakmissie gemaakt en bij alle basisscholen in Nederland onder de aandacht gebracht. Regio Foodvalley draagt bij aan de bekendmaking van dit aanbod via haar communicatiekanalen en die van haar partners.

Infographic met totaal aanbod lesmateriaal Voedselverspilling

Bent u benieuw wat er allemaal beschikbaar is aan lesmateriaal over Voedselverspilling voor alle onderwijsniveaus?  Er is een handige infographic beschikbaar, waar al het geschikte materiaal uit heel Nederland op staat. U vindt dit overzicht van het lesmateriaal op de website van Samen tegen voedselverspilling