Organisaties

Voor gemeenten en organisaties in onze regio bieden we hier een overzicht van regionale en landelijke informatie en ontwikkeling over duurzaamheidsthema's.

Neem voor concrete hulpvragen contact op met het energieloket in jouw gemeente.

(Deze pagina is nog in ontwikkeling, suggesties zijn welkom via eloket [at] regiofoodvalley.nl.)

Aan de slag met duurzaamheid

Verduurzaming gebouw

  • Naast de quick wins zoals ledlampen, sensoren en energiedisplays, is een goede stap om van het MOP een Duurzaam (DMOP) te maken. Doe onderzoek naar innovatieve technieken, vervang energetisch slechte eventueel systemen eerder.
    rvo.nl/onderwerpen/DMOP
  • Alles bijeen voor utiliteitsgebouwen zoals kantoor, bedrijfspand, winkel, school of een museum. Stappenplan, subsidie en financiering, inspirerende voorbeelden.
    rvo.nl/verduurzaming-utiliteitsbouw
  • Voor gemeentelijke subsidies en regelingen kijk bij het energieloket van de gemeenten. Voor provinciale en landelijke subsidies en regelingen zie verderop deze pagina.

Duurzame mobiliteit

Energie en warmte

Circulair ondernemen

Subsidies en Financiering

Landelijk

Provinciaal

Verplichtingen, wetten en regels

  • Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Voor bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken.
    rvo.nl/energiebesparingsplicht.nl
Ga voor inzicht in techniek naar tools