Duurzame VvE's

PV en opslag

VvE de Korhoenstraat in Maassluis is de eerste VvE opgeleverd die voldoet aan de strengste veiligheidsmaatregelen voor de plaatsing van zonnepanelen met opslag in batterijen.

De vereniging van eigenaren (VvE) van het appartementencomplex aan de Korhoenstraat koos voor ‘het nieuwste systeem’ met een collectieve batterij, waarbij alle appartementen een eigen installatie achter de meter hebben. Om incidenten zoals brand te voorkomen werd als eerste in Nederland voldaan aan maatregelen en adviezen zoals onlangs zijn opgesteld door het Instituut Fysieke Veiligheid, adviesbureau Voor de VVE en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Verder lezen

Nolenstraat

Op 18 januari 2020 vond de door provincie Gelderland en gemeente Wageningen georganiseerde Inspiratieochtend VvE Nolensstraat plaats, voor VvE's die de komende jaren stappen richting Nul op de Meter willen zetten. Er namen bijna 75 mensen aan deel.

Hieronder de presentaties van wethouder Peter de Haan, procesbegeleider Hans van den Hombergh en Jan Willem Sloof van Renolution.

VvE De Getijden

Deze VvE uit Nijmegen heeft met behulp van de Regeling Verlaagd Tarief (postcoderoos) zonnepanelen op hun dak gelegd. Het artikel op Hier Opgewekt geeft een kort overzicht van hoe de verduurzaming was aangepakt: VvE Getijden: PV via PCR.

VvE 't Kofschip

't Kofschip in Veenendaal heeft ook stapgewijs hun gebouw verduurzaamt. In de casus op VvE Energie is een chronologisch overzicht gemaakt van de stappen en kunt u dus lezen hoe een dergelijk project verloopt. De casus kunt u hier vinden: 't Kofschip.

VvE De Binnenhof

Deze VvE uit Veenendaal had diverse energiebesparende maatregelen opgesteld in 2014 en is deze stapgewijs gaan uitvoeren van 2015-2019 voor de verduurzaming van het gebouw. Ze hebben aan de hand van een duidelijk plan en haalbare doelstellingen hun gebouw verduurzaamd.

De gehele presentatie van de maatregelen is hier te vinden: De Binnenhof (pdf, 419 KB).
Bekijk ook deze korte video waarin de ervaringen en genomen maatregelen aan bod komen.

VvE Ensemble

VvE Ensemble is een ander voorbeeld van een VvE die zonnepanelen heeft gelegd met behulp van de postcoderoosregeling. Het project werd uitgevoerd door een grote VVE van 88 eigenaren en drie bedrijfsruimten waardoor ook de aansprakelijkheid lastiger lag. Meer informatie over dit project kunt u lezen op: VvE Ensemble: PV via PCR.

VvE Notaris Fischerstraat

De VvE Notaris Fischerstraat te Ede heeft ook meerdere maatregelen met betrekking tot de duurzaamheid van het gebouw genomen. Informatie over deze maatregelen kunt u lezen op de website van Ede-natuurlijk: VvE Notaris Fischerstraat.

VVE Bijsterveld Ede

VVE Bijsterveld in Ede heeft een inkoopactie van dubbelglas georganiseerd bij hun leden. Ook is de stookinstallatie vervangen door een aansluiting op het warmtenet. Bekijk ook de video.