Gezondheid en windmolens
Waar vind ik meer informatie over gezondheid en windmolens?
Algemeen
In meerdere regio’s zijn de gesprekken met bewoners is volle gang. Dat levert goede gesprekken op en input voor de afwegingen die de bestuurders in de komende besluitvorming zullen maken. Het betekent ook een fase waarin bewoners hun zorgen uiten en het gesprek gevoerd wordt over noodzaak van de transitie algemeen maar ook over de zorgen over hinder en gezondheid.
Het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NP RES) begrijpt goed dat de druk vanuit de regio’s toeneemt en heeft goede contacten met RIVM om berichtgeving inhoudelijk te kunnen laten checken op basis van bestaand en gevalideerd onderzoek. Tegelijkertijd heeft NP RES één van haar opdrachtgevers, het ministerie van EZK, gevraagd om de kennisontwikkeling en kennisdeling te versterken. EZK werkt aan een kennisplatform met specialisten op diverse organisaties op dit onderwerp. Zodra NP RES meer specifieke informatie heeft over de voortgang van het kennisplatform dan makakt zij daar melding van op www.npres.nl.
Sowieso kunnen gemeenten terecht bij hun eigen GGD voor meer informatie. Die maken eigenlijk de praktische en regionale vertaling van de RIVM-adviezen en kunnen de decentrale overheden bij adviseren en ondersteunen. GGD’en beschikken over medisch milieukundige expertise en zij hebben kennis over de gezondheidseffecten van het geluid van windturbines. Ook kunnen de GGD’en contacten leggen met de experts van het RIVM indien nodig.
Specifiek
- Via de NPRES website is de meest recente info van RIVM te vinden, waaronder een samenvatting van RIVM onderzoek naar geluidshinder van oktober 2020. RIVM publiceert in Q1 2021 een factsheet over de geluidseffecten van windturbines.
- De vele artikelen die momenteel verschijnen over windmolens en gezondheidsrisico’s door laagfrequent geluid, wordt sterk gevoed door de inzichten van J. de Laat. Deze audioloog aan de universiteit Leiden publiceert binnenkort literatuuronderzoek over gezondheidsklachten. In eerdere artikelen in de media citeerde hij een onderzoek van RIVM. Dit was echter onjuist, het onderzoek van RIVM beweert het tegenovergestelde van wat dhr. de Laat zei. Dat bevestigde dhr. de Laat zelf ook tijdens de bijeenkomst van diverse experts in Amsterdam aangegeven. Zolang het literatuuronderzoek van dhr de Laat niet is gepubliceerd, kan RIVM er formeel niet op reageren.
- Omdat het onderzoek van dhr. de Laat nog niet is gepubliceerd, kan momenteel niet worden geverifieerd hoe het literatuuronderzoek in elkaar zit en dus ook niet op basis waarvan hij zijn uitspraken doet. In afwachting van publicatie van het onderzoek, kun je alleen in algemene zin zeggen dat het een vertekend beeld kan geven om op basis van losse citaten conclusies te trekken over gezondheidsklachten door windmolens. Dat gaat voorbij aan de volledige onderzoeken en de eindconclusies daarvan.