Energiebronnen
Wat is TWh?

Een TWh of Terawattuur is een eenheid voor energie. 1 TWh = 1.000.000.000.000 wattuur. Ter vergelijking: 1TWh = 1.000.000.000 KWh is het gemiddelde elektriciteitsverbruik van 285.000 inwoners.
Kan het elektriciteitsnetwerk vraag en aanbod van energie straks aan?
De groeiende economie en de komst van de datacenters zorgt voor een snelle toename van de vraag naar vermogen. Ook het groeiend aanbod (terug leveren) van duurzame elektriciteit vraagt om extra capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Dit netwerk werd zo’n 100 jaar geleden aangelegd, gebaseerd op centrale energiecentrales. Nu wordt decentraal steeds meer energie opgewekt. Daarom werkt de netwerkbeheerder aan aanpassing en uitbreiding van het energienet, daar waar de druk op het net toeneemt.
Meer informatie over het netwerk vindt u hier.
Moeten er windmolens komen?
Ja, omdat de behoefte naar duurzame/groene elektriciteit sterk toeneemt. Bijvoorbeeld omdat we fossiel gestookte elektriciteitscentrales uitschakelen, maar ook omdat we met steeds meer elektrische auto’s rijden en omdat we (een deel van) de woningen elektrisch moeten gaan verwarmen. Ondanks dat we ook energie gaan besparen, zal de behoefte aan elektriciteit toenemen. Om deze elektriciteit duurzaam op te wekken is een mix van verschillende bronnen nodig zoals zon en wind. Zodat we ook op momenten dat de zon niet schijnt, kunnen voldoen aan de vraag. En dat de pieken in het elektriciteitsnet verdeeld worden over de dag. Windenergie is één van die bronnen.
Windmolens op zee of op land?
Wind op zee speelt zeker een belangrijke rol. Zo’n 60% van de landelijke opgave voor groene elektriciteit wordt tot 2030 al op deze manier gerealiseerd. De overige 40% – de opgave van de RES – moet op land opgewekt worden. Het gaat dan om 35 TWh. Dus alle duurzame energiebronnen moeten gebruikt worden om de doelen te kunnen halen, inclusief de wind op land. Windmolens in meren kunnen wel meegenomen worden in de RES.
Kunnen we niet beter wachten op nieuwe technologie?
Voor het ontwikkelen en testen van nieuwe technologie is nu eigenlijk geen tijd meer. In 2025 moet het echt duidelijk zijn hoe de energietransitie tot 2030 wordt opgelost. Voor de langere termijn, dus na 2030, kan nieuwe technologie wel mogelijkheden bieden.
Waarom lees ik niets over kernenergie?
Kernenergie is mogelijk een oplossing voor de lange termijn (vanaf 2030) en niet voor de korte termijn (tot 2030). Nog los van de investeringen, duurt vanwege veiligheid de vergunningverlening en de bouw van een centrale daarvoor te lang. De eerste RES gaat daarom in op oplossingen die op dit moment wél binnen onze invloedssfeer en binnen de mogelijkheden van de regio liggen.
Lees hier Rapport kernenergie ENCO (pdf, 1,71 MB)
Lees hier 2020-09 Kalavasta Vergelijking rapporten nucleair ezk (pdf, 1,06 MB)
Wordt H2 (waterstof) ook meegenomen als duurzaam alternatief voor gas?
Groene waterstofgas en biogas is een mogelijk alternatief, maar de productie is duur en het aanbod is beperkt. Verder ligt het op dit moment meer voor de hand om deze duurzame gassen in te zetten op andere gebieden dan het verwarmen van de gebouwde omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de industriële processen die een hoge temperatuur vragen en zwaar vrachtverkeer. Afhankelijk van de productiewijze van waterstof, kan het veel elektriciteit vragen. Wil je dit groen doen dan zijn er nog meer windmolens en zonnepanelen in het landschap nodig.
Wordt biomassa ook meegenomen als duurzaam alternatief?
Ja, biomassa telt onder bepaalde voorwaarde mee ook als duurzame warmtebron (bijv. teelt en verwerking in de regio), net als restwarmte, geothermie en aquathermie. Maar duurzame elektriciteit uit biomassa wordt niet meegerekend in de 35 TWh.
Staat uw vraag er niet bij of heeft u een aanvullende vraag, neem dan contact op.