Naar RES 1.0

Regio Foodvalley heeft – net als 29 andere energieregio’s in Nederland - op 1 oktober 2020 de concept-Regionale Energiestrategie ingeleverd bij het rijk. Tot in het voorjaar van 2021 werken heel veel spelers in onze regio gezamenlijk dit concept verder uit tot een zogenaamde ‘RES 1.0’.
In onze startnotitie (pdf, 1,63 MB) staat beschreven hoe we met z'n allen aan de RES werken. Inmiddels is er ook een doorstartdocument (pdf, 3,07 MB). Dat beschrijft hoe we de concept-RES uitwerken tot de RES 1.0.
Overleggen
Voor de RES Foodvalley hebben we de volgende overleggen:
Gebiedsgerichte studieopdrachten
In gebiedsgerichte studieopdrachten onderzoeken we hoe om te gaan met wind- en zonne-energie langs bijvoorbeeld snelwegen of in het stedelijk gebied. De studies kijken over gemeentegrenzen heen naar het opwekken van duurzame energie in relatie tot:
- Bundeling met infrastructuur
- Kansen voor landschap en lokaal eigenaarschap: het verdelen van (financiële) lusten en lasten
- Het stedelijk gebied - bedrijfs- en woningdaken, benutten van (rest)warmte
- Agrarische structuur.
Bestuurlijke werkgroepen
Naast de gebiedsgerichte studieopdrachten werken we inhoudelijk beleid verder uit in een aantal bestuurlijke werkgroepen. Hierin wordt lessen geleerd die relevant zijn voor lokale beleidsontwikkeling. De onderwerpen voor deze werkgroepen zijn:
- Lokaal eigenaarschap
- Belemmeringen
- Netcapaciteit
- Omgevingsbeleid
De kennis en inzichten uit deze bijeenkomsten, gaan naar het Stakeholderoverleg.
Stakeholderoverleg
Aan het Stakeholderoverleg doen vertegenwoordigers van veel verschillende organisaties mee. Het is een onderhandelingstafel. Ieder brengt zijn eigen belang in. De partijen zoeken gezamenlijk naar de allerbeste oplossingen voor hoe en waar duurzame energie opgewekt kan worden in de regio. Daarbij gebruiken ze de kennis uit de gebiedsgerichte studieopdrachten. Ze zoeken oplossingen waarbij met zoveel mogelijk belangen rekening wordt gehouden. Gezamenlijk hebben de deelnemers criteria vastgesteld om oplossingen te kunnen afwegen (pdf, 110 KB). De vertegenwoordigers van de partijen die deelnemen aan dit stakeholderoverleg informeren zelf hun achterban.
Luister hier naar een podcast over de manier waarop het Stakeholdersoverleg werkt.
RES-Stuurgroep
In de RES-Stuurgroep zitten wethouders van de gemeenten, gedeputeerden van de provincies, bestuurders van de netbeheerders en hoogheemraden van waterschappen. Zij bereiden de besluitvorming voor. Want de gemeenteraden, Provinciale Staten en de algemeen besturen van de waterschappen stellen de RES 1.0 vast voor juli 2021.
Kernteam
Het Kernteam
- organiseert (planning en agenda) alle overleggen
- verzorgt verslaglegging van de overleggen
- coördineert regionale participatie en communicatie
- ondersteunt de lokale participatie en communicatie die door gemeenten zelf wordt vormgegeven.
Grote bijeenkomsten
Er zijn ook grote bijeenkomsten voor leden van gemeenteraden, Provinciale Staten en leden van het algemeen besturen van de waterschappen. Deze bestuurders hebben een belangrijke rol: zij besluiten over de RES. Tijdens deze extra informatiemomenten kunnen zij vragen stellen en reacties geven.
Burgerforum
Regio Foodvalley heeft gekozen voor een Burgerforum. Het is een groep mensen uit de hele regio. Zowel mannen als vrouwen met verschillende achtergronden, opleiding en leeftijden uit alle acht gemeenten. Zij doen kennis op door mee te lopen met de studieopdrachten. Dat zijn werkbijeenkomsten waar kennis opgehaald en gedeeld wordt. Twee leden van dit burgerforum doen mee aan het Stakeholderoverleg. Hier werken zij samen met alle andere partijen aan de allerbeste oplossingen voor de RES.
Lees hier meer over het burgerforum en de online vragenlijst voor inwoners.
Planning
De RES 1.0 – die uiterlijk 1 juli 2021 moet zijn afgerond – wordt naar verwachting in mei en juni 2021 voorgelegd aan de acht gemeenteraden in RES-regio Foodvalley, aan de Provinciale Staten van de twee provincies en aan de algemeen besturen van de waterschappen. Zij hebben in de regio het laatste woord over de RES 1.0.