Jongeren positief over windmolens en zonnevelden in hun omgeving

Twee derde van de jongeren is positief over windmolens en zonnevelden. Jongeren zijn gemiddeld positiever over windmolens en zon op dak wanneer deze al te zien zijn in hun omgeving. Jongeren willen actief meedenken over de energietransitie. Maar dan wel via sociale media, enquête, email, brief of school. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van het Nationaal Programma RES. Anne Schipper overhandigde op verzoek van het Nationaal Programma het onderzoek namens JongRES, de Jonge Klimaatbeweging (JKB) en de Klimaat Energie Koepel (KEK) aan Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Ze kreeg het rapport net zo hard weer terug, met een mooie opdracht…

Om te voorkomen dat de aarde met meer dan twee graden Celcius opwarmt, moeten we de uitstoot van CO2 terugdringen. Dat doen we in Nederland onder andere door meer energie op te wekken met zonne- en windenergie. Dertig regio’s in Nederland maken een Regionale Energiestrategie (RES). Daarin staat in welke gebieden de regio’s zoeken naar plekken voor zonne- en windenergie. Zij doen dat samen met maatschappelijke organisaties en inwoners. Jongeren (12 tot en met 30 jaar) zijn daarin vaak nog ondervertegenwoordigd. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen de jongerenbewegingen de regio’s helpen.

Anne Schipper is voorzitter van JongRES, een initiatief ontstaan uit KEK en JKB. Zij trok naar Ed Nijpels om de uitkomsten van het onderzoek te overhandigen. ”Jongeren in Nederland zijn klaar voor de energietransitie. Ze zien hun energievoorziening graag verduurzamen en dat moet nu meegenomen worden in de plannen.” Zij kreeg het rapport onverwacht snel weer terug van Ed Nijpels. Maar dan wel met een opdracht: ”Zo’n breed draagvlak vraagt om actie. JongRES moet nu zorgen dat de steun die is uitgesproken in deze enquête wordt omgezet in actieve bemoeienis van de jongeren met de energietransitie in hun eigen omgeving. Het gaat uiteindelijk om hun toekomst.”

lees verder en download het onderzoeksrapport op www.npres.nl